Meny

1 lederlønn = 1.000 ansatte

Mange ledere i store selskaper kan ha en stri tørn med å telle opp alle pengene sine (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kanskje tjener sjefen mer på en dag enn den ansatte gjør på et helt år.

Det amerikanske nettstedet Dailyfinance.com har sett nærmere på forholdet mellom amerikanske lederlønner og hvor mange ansatte man kunne hatt for samme summen. Og det er ikke få.

Dailyfinance.com fant blant annet at for lønnen til sjefen i teknologiselskapet AT&T, Randall Stephenson, kunne man lønnet 1.123 personer i begynnerstillinger.

Lønnen til Walt Disney-sjef Robert Iger kunne betalt for 1,115 begynnerstillinger, mens 933 av de lavest lønnede på Mc Donalds kunne «fått plass i» James A. Skinner lønningspose.

Her kan du sjekke de ni andre selskapene Dailyfinance.com har sett på .

Tjener årslønnen på én dag
Selv om avstanden har minket de siste årene, er det fremdeles ikke uvanlig at en vanlig ansatt i et stort selskap tjener like mye på et år som sjefen gjør hver eneste dag, skriver nettstedet.

Hele lønnspakken
Dailyfinance.com har sammenlignet den totale lønnskompensasjonen til administrerende direktør i et dusin selskaper med de ansattes lønninger.

I den totale lønnskompensasjonen inngår fastlønn, bonuser, opsjonsavtaler og andre goder.

Ikke lønnsledende
Myndigheter verden over har de siste årene kraftig kritisert internasjonale lederlønner. I flere land, blant annet Norge, har myndighetene også satt en standard for hva de mener en lederlønn bør ligge på.

De norske retningslinjene for lederlønningene i selskaper med helt eller delvis statlig eierskap er at de skal være konkurransedyktige, men ikke lønnsledende sammenlignet med tilsvarende selskaper.

Her kan du lese mer om retningslinjene for lederlønn i Norge .

20 til 1 bør være maks
Under toppmøtet i Verdens økonomiske forum i Davos i vinter var nivået på internasjonale lederlønninger et av temaene som ble diskutert. Internasjonale fagorganisasjoner kjempet hardt for å skape oppmerksomhet om arbeidsledighet og urimelige lønnsforskjeller.

- Det er simpelthen uakseptabelt at en sjef skal tjene 100 til 350 ganger så mye som en gjennomsnittlig arbeider. Forholdstallet 20 til 1 bør være det absolutte maksimum, sier fagforeningslederen Philip Jennings under en paneldebatt i toppmøtet.

Jennings leder Uni global, en sammenslutning av fagforeninger i 140 land, med 20 millioner arbeidere under paraplyen.

Uhørt
- Jeg er veldig enig i at noe må gjøres med nivået på lederlønn og bonuser i enkelte internasjonale selskaper. Det er uhørt at enkelte sjefer tjener 350 ganger mer enn en gjennomsnittlig arbeider, sa næringslivslederen og investoren Stein Erik Hagen etter å ha hørt foredraget.

Hagen understreket at han ikke snakket om norske forhold.

- I Norge har vi ikke de groteske forholdene som i enkelte andre land, hvor bonusene er utenfor alle proporsjoner. Norske lederlønninger er blant de mest moderate i Europa, sa Hagen.

Les:

Hagen ut mot «groteske» lederlønninger

Lederlønn som fortjent?

- Nei til «lederlønnshalloi»

Trynefaktor avgjør lederlønn

Hard skyts mot høye lederlønninger

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært