Meny

Hellas igjen lammet av streik

En demonstrant roper slagord utenfor det greske parlamentet (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Titusenvis av arbeidere fylte gatene i greske byer torsdag i protest mot planer om omfattende pensjonsreformer.

Deler av Hellas ble lammet av den 24 timer lange generalstreiken, som ble holdt før en avstemning i nasjonalforsamlingen om regjeringens forslag til pensjonsreform.

I hovedstaden Aten marsjerte over titusen arbeidere fram til nasjonalforsamlingen, der de folkevalgte debatterte lovforslaget. Streiken er den sjette store demonstrasjonen siden den greske regjeringen la fram svært strenge innsparingstiltak for å redusere det gigantiske budsjettunderskuddet.

Test

Pensjonsreformen blir en test på om den sosialistiske regjeringen til statsminister Giorgos Papandreou klarer å gjennomføre innsparingstiltakene EU og Det internasjonale pengefondet har satt som betingelse for den økonomiske krisepakken på 110 milliarder euro landet har fått.

Fagforbundene i både offentlig og privat sektor fordømmer pensjonsreformen. Og torsdag streiket også de ansatte i nasjonalforsamlingen for første gang på 25 år.

Turister rammet

– George, du sa det var penger igjen, men du ga alt til bankfolk og sjefer, skrek demonstrantene utenfor nasjonalforsamlingen.

Men deltakelsen i demonstrasjonene er for nedadgående. I streiken 5. mai, der tre personer omkom, deltok 50.000 personer

Reisende grekere og turister ble rammet av generalstreiken torsdag ettersom en rekke flyginger innenriks og til og fra landet ble kansellert eller utsatt. I tillegg lå ferjene til kai, og også offentlig transport sto stille under streiken.

Pensjonsalder heves

Pensjonsreformen innebærer blant annet at pensjonsalderen blir økt til 65 år for kvinner, at det blir mye vanskeligere å pensjonere seg tidlig, noe som er svært vanlig i Hellas. I tillegg må grekerne i fremtiden jobbe 40 år istedenfor 27 for å få full pensjonsutbetaling.

Statsministeren sier kuttplanene er livsnødvendige for den greske økonomien.

– Pensjonssystemet er i ferd med å kollapse. Pensjonskostnadene tilsvarer nå 13,5 prosent av bruttonasjonalproduktet, og dersom vi ikke tar grep vil det stige til 26 prosent, noe som er katastrofalt for økonomien, sier Papandreou til nyhetsbyrået AFP. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært