Meny

Prisoppgang på strøm midt på sommeren

LAV FYLLINGSGRAD i vannmagasinene er en av årskene til sommerens høye strømpriser (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Prisen på strøm økte opptil 5 prosent i Sør-Norge og hele 16 prosent i Midt- og Nord-Norge den siste uka.

Dermed opplever strømkundene nå en prisøkning midt på sommeren. Ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) er årsaken til denne utviklingen redusert importkapasitet fra Sverige og redusert produksjon ved de svenske kjernekraftverkene.

Dårlig fyllingsgrad
Dette har ført til at norske vannkraftprodusenter har økt sin produksjon med nær 19 prosent fra forrige uke. I Norge står det dårlig til med slunkne vannmagasiner. Magasinfyllingen er 13,5 prosent under det normale for den første uka av juli måned. Gapet til normalen øker også, som en følge av lite snø i fjellet og lite nedbør i Sør-Norge. Dermed er prisen på vannkraften høy.

Høyt for årstiden
Den siste uka har den rene elspotprisen på strøm ligget rundt 40 øre i Oslo og de aller siste dagene til og med over 40 øre i Midt- og Nord-Norge. Det er veldig høyt for årstiden. Strømprisen var høy i begynnelsen av juli i fjor, men den er enda høyere i år. I fjor ble situasjonen berget av en særdeles våt høst, slik at prisen gikk ned fra august og utover. Hva som skjer i år er det ingen som vet.

Den dyreste leverandøren av strøm til husholdningene forlanger nå 60 øre per kilowattime for standard variabel strøm. Andre ligger en god del lavere.

Sjekk hvem som er billigst av kraftleverandørene på spotkontakter

Les mer om strøm

Hva slags avtale skal du velge

Privatøkonomi
Populært