Slik får du billige materialer

Artikkelen fortsetter under annonsen

Billige materialer kan du skaffe deg på fire måter. Disse er rabatter ved store innkjøp, innkjøp fra byggevarebutikker utenfor byene, innkjøp i Sverige og bruktvarer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukte byggevarer: Kanskje ikke så praktisk for de fleste, men det finnes enkelte steder i landet utsalg av brukte byggevarer. Disse har også i enkelte tilfeller nye, men feilbestilte eller feilproduserte varer. Her kan du være heldig å finne akkurat det du er ute etter. Prisene er lave.

Handle utenfor byene: Du skal ikke langt utenfor byen, før prisene på byggevarer faller. Det kan være mye å spare på å ta noen telefoner. Og da er det viktig å ha en totalplan for prosjektet ditt. Dermed har du også en materialliste og kan få gode, sammenlignbare anbud.

Gjøre store innkjøp: Nesten alle byggevarekjedene har profesjonelle håndverkere som kunder. Tror du proffene betaler samme prissom deg? Svaret er nei! Å gjøre småinnkjøp av byggevarer er noe av det dyreste du kan bruke fritiden din til. Som erfaren oppusser kan vi gjerne skrive under på at dette enkelte ganger grenser til rent landeveisrøveri. For eksempel har vi opplevd at avansen på listverk solgt i småkvanta, det vil si noen meter i slengen, er så høy at butikkene må le hele veien til banken av at vi kunder faktisk ikke følger med.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av grunnene til at håndverkerne får lavere pris, er at de handler mye. Håndverkerne blir som en slags detaljist for byggevarebutikken som i den sammenhengen blir en grossist. Håndverkeren har nemlig noe av inntjeningen sin nettopp ved at han får billige materialer, men legger på litt før han selger dem til deg som kunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan neppe oppleve priser som proffene, men du kan lett skaffe deg 20-30 % rabatt på byggevarer hvis du skal handle i store kvanta til et stort prosjekt. Du må søke om å bli en slik kunde. Her kan du forhandle med butikkene. Totalplanen din med oversikt over planlage innkjøp, er glimrende når du skal be om rabatter. Mange kjeder operer med kreditkonti som du også kan få.

Handle i Sverige: Med utgangspunkt i teorien alt er billigere i Sverige, bør du kaste et blikk over kjølen når du skal gjøre innkjøp. Undersøkelser vi har gjort viser at det er mulig å oppnå halve prisen på byggevarer i Sverige. Men det er et problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dimensjonene varierer mellom broderfolket her oppe i nord, enkelte påstår også at det er kvalitetsforskjell mellom norsk og svensk tømmer. Derfor må du vurdere hva du eventuelt skal velge å kjøpe inn i Sverige. Enkelte oppgaver krever riktig dimensjon, for eksempel bærekonstruksjoner. Og det kan også være at man i utgangspunktet skal forlenge eksisterende konstruksjon og derfor krever nøyaktig lik dimensjon. Men for mange varer, panel, listverk, lekter osv, spiller dimensjonen mindre rolle så lenge du kjøper nok slik at du slipper å supplere og derfor kanskje får en overraskelse ved at du ikke finner den dimensjonen du har brukt i Norge.

Ved siden av trelast, kan du finne en rekke andre produkter der prisene er hyggeligere i Sverige enn i Norge. Parkett er mulig det beste eksempelet. For samme type parkett fra samme produsent fant vi prisforskjeller helt opp til 30 %. Det betyr at du meget vel kan spare 100 kroner kvadratmeteren på å kjøpe parketten i Sverige. Med 100 kvadratmeter parkett å legge, betyr det i så fall 10.000 kroner spart ved å handle i Sverige. Det er god betaling for en dagstur over grensen.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.