Meny

EU: – Pensjonsalderen må økes i Europa

RASENDE: Da greske myndigheter lanserte sin pensjonsreform om økt pensjonsalder og kutt i utbetalingene, demonstrerte rasende grekere i Aten. EU-kommisjonen presser nå på for økt pensjonsalder i hele Unionen (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Økt levealder, svak vekst, skyhøy gjeld og arbeidsløshet. Disse ingrediensene gjør det umulig å oppretthold dagens gullkantede pensjonsordninger, ifølge EU-kommisjonen, som presser på for økt pensjonsalder i Unionen.

Europeere lever lenger og får færre barn. Dermed blir det færre og færre i arbeidslivet til å betale for pensjonistene. En pensjonsreform er nå helt avgjørende for å kunne hanskes med økte pensjonsutgifter, sier EU-kommisjonen i en rapport som legges fram onsdag.

– Med mindre folk som lever lenger, også blir lenger i arbeidslivet, vil enten pensjonen bli rammet eller så vil ikke kostnadene bli mulig å bære, heter det i rapporten, som nyhetsbyrået AFP har fått tilgang til.

Økt levealder

De siste 50 årene har gjennomsnittlig levealder i EU økt med fem år, og den kan komme til å øke med ytterligere sju innen 2060, ifølge Kommisjonen. For hver person over 65 er det i dag fire personer som kan bidra i arbeidslivet, men om 50 år er andelen sunket til to personer for hver over 65 år.

Gjennomsnittlig pensjonsalder i Europa i 2008 var 61,4 år, mens den i USA er 65 år og i Japan nesten 70, ifølge tall fra Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD).

De demografiske trendene har lenge tydeliggjort behovet for pensjonsreform, men finanskrisen har gjort situasjonen mer akutt.

Tar grep

Flere europeiske land har allerede tatt grep, selv om økonomiske eksperter peker på at tiltakene ikke er tilstrekkelige. Blant annet har Frankrikes president Nicolas Sarkozy foreslått å øke pensjonsalderen for statsansatte med to år til 62 år innen 2018.

I Spania har regjeringen fryst pensjonene som en del av omfattende sparetiltak, og i Hellas er det innført kutt i pensjonene. Den greske regjeringen har i tillegg foreslått å øke pensjonsalderen, noe også de britiske, tyske og italienske regjeringene planlegger.

Stor motstand

Den lave pensjonsalderen i Frankrike ble innført under president François Mitterrand på 1980-tallet.

Pensjonsalderen ble da senket fra 65 til 60 år. Sarkozys planer om å heve den med to år har ført til sterk motstand fra fagforbundene, og hundretusenvis av mennesker demonstrerte i forrige måned mot flere år i arbeidslivet.

I Hellas viser en meningsmåling at halvparten av befolkningen er motstandere av pensjonsreformen, som det er ventet at nasjonalforsamlingen godkjenner denne uka.

I rapporten som legges fram onsdag, erkjenner EU-kommisjonen at medlemslandene selv avgjør pensjonspolitikken. Men gjeldskrisen i eurosonen har gitt EU mer makt og innflytelse over medlemslandenes økonomiske politikk, skriver avisa Financial Times. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært