Meny

Vi pusser opp for 53 milliarder

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år bruker vi mer penger enn noen gang på å pusse opp hjemmene våre.

– I 2010 ligger det an til at nordmenn bruker 53 milliarder kroner på oppussing. Det er historisk mye, sier Truls Vasvik i Prognosesenteret til Adresseavisen.

Ifølge analyseforetaket går omtrent 35 milliarder, eller 66 prosent, av oppussingspengene til nødvendige investeringer for å opprettholde verdien på boligene.

– Finanskrisen la en viss demper på folks kjøpelyst. I fjor og forfjor gikk dermed oppussingstallene ned. Fallet var likevel ikke så stort som man hadde ventet, og dette skyldes nok hjemmets spesielle stilling i Norge, sier Vasvik.

Professor i sosiologi ved NTNU, Aksel Tjora, understreker at boligene våre ikke bare fungerer som investeringsobjekt eller oppholdssted. De forteller også litt om hvem vi er og hvordan vi vil fremstå for andre.

– Boligen blir en del av selvoppfattelsen vår. Dette er en av grunnene til at vi liker å invitere folk hjem. Vi elsker at venner og kjente kommenterer snedige løsninger eller fiffige fargevalg i hjemmet.

Ifølge statistikkene til nettverket Euroconstruct ligger nordmenn fortsatt på Europa-toppen i oppussing. Dette mener Tjora er både klimamessig, økonomisk og kulturelt betinget.

– Været bidrar til at vi tilbringer mye tid hjemme, og da vil vi jo gjerne ha det litt fint rundt oss. At vi har god råd i forhold til våre naboland, har mye å si for hvor mye penger vi bruker på å pusse opp.

Les mer om oppussing:

Oppussing

Lag en god plan - spar penger

Spesielt om tilbygg

Få detaljert tilbud

Gjøre det selv, eller bruke håndverkere?

Slik får du billige materialer

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært