Meny

Hviterussland slutter seg til tollunion

ENIGE: Russlands Dmitrij Medvedev, Kasakhstans Nursultan Nazarbajev og Hviterusslands Aleksandr Lukasjenko underskrev en avtale om felles tollunion mandag. Foto: REUTERS / Dmitri Astakhov / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hviterussland sluttet seg mandag formelt til Russland og Kasakhstans tollunion. Men Hviterusslands president er ikke begeistret.

Lederne av de tre landene underskrev en avtale om felles tollunion under et møte i den kasakhstanske hovedstaden Astana mandag.

Unionen er et forsøk på sterkere økonomisk integrasjonen og kan være banebrytende i forhold til et medlemskap i Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Lunken mottakelse

Etter uker med krangling om energipriser mellom Moskva og Minsk, er det fortsatt mye som tilsier at de to landene har mye å jobbe med.

Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko ga unionen en lunken mottakelse.

– La oss vente og se, sier han.

Pengekrangelen førte til en liten periode med stans av all transitt av gass til Europa.

Analytikere mener at gasskonflikten mellom Russland og Hviterussland var utløst av Moskvas ønske om å straffe Lukasjenko for å ikke bukke for Kremls krav om tollunion og for å gi asyl til den tidligere kirgisiske presidenten, Kurmanbek Bakijev.

– Formasjonen har nådd en avansert form for integrasjon, og Den russiske føderasjonen er glad for dette, uttaler Russlands president Dmitrij Medvedev.

– Vi har lagt til en rekke internasjonale avtaler som regulerer rettslige og økonomiske aspekter ved unionen, sier han og innrømmer at de fortsatt har mye igjen å utarbeide.

Holdt utenfor

I slutten av mai ble Russland og Kasakhstan enige om å gå sammen i en tollunion fra 1. juli.

Men Hviterussland ble da holdt utenfor, noe som kunne tyde på at forholdet mellom Russland og nabolandet i vest hadde forverret seg.

Putin sa imidlertid at Russland og Kasakhstan var åpne for samtaler med Hviterussland om tilslutning til tollunionen på et senere tidspunkt.

Foreløpig er det uklart om tollunionen vil få noen betydning for Russlands ambisjon om å bli med. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært