Meny

- Sentralbanken er ukomfortabel

Sentralbanksjef Svein Gjedrem (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Bank pøser ut likviditet til bankene for å presse ned de galopperende markedsrentene.

- Norges Bank er ukomfortable med de relativt høye pengemarkedsrentene, og tilfører derfor rikelig med likviditet, skriver seniorøkonom Kjersti Haugland i en oppdatering fra DnB Nor Markets mandag.

Uroen i finansmarkedene har ført til at bankene nå krever en høyere rentene for å låne penger til hverandre. De norske pengemarkedsrentene har de siste månedene steget i takt med internasjonale pengemarkedsrenter. Mot slutten av forrige uke steg imidlertid de norske pengemarkedsrentene langt mer enn de internasjonale.

Fredag nådde den norske tremånedersrenten i pengemarkedet 2,84 prosent, hele 84 basispunkter over styringsrenten. Det er 100 basispunkter i ett prosentpoeng.

Oppgangen i pengemarkedsrenten kan føre til at boliglånsrentene stiger selv om Norges Bank ikke setter opp styringsrenten: Renten øker likevel

Nye lån
I dag har Norges Bank tatt konsekvensen av den kraftige renteoppgangen i markedet og lagt ut flere nye likviditetslån til bankene.

Tiltakene ser så langt ut til å virke. Ifølge Haugland falt pengemarkedsrenten rundt fem basispunkter etter at Norges Bank i dag la ut et nytt såkalt F-lån og samtidig varslet om flere auksjoner av slike lån fremover.

Norges Bank legger ut F-lån for å tilføre likviditet til banksystemet. Lånene blir gitt mot sikkerhet i verdipapirer og har en fast rente og gitt løpetid. Løpetiden varierer og avhenger av likviditetssituasjonen hos bankene. Rentene blir fastsatt ved auksjon.

Det legges ut ett tredagerslån i dag. Samtidig annonserer banken at et langt lån vil bli lagt ut 15. juli med løpetid frem til 12. august.

Uvanlig
Ifølge Haugland er det uvanlig at sentralbanken forhåndsannonserer slike lån. Hun mener bakgrunnen for den spesielle annonseringen er den kraftige oppgangen i det norske pengemarkedet i forrige uke.

- Det var en særnorsk oppgang i pengemarkedsrentene forrige uke, der tremåneders nibor ble fastsatt til 2,84 prosent på fredag, 15 basispunkter over gjennomsnittsnivået i uken i forveien. Oppgangen skyldes stram likviditet for kroner, skriver Haugland i oppdateringen.

Torsdag i forrige uke la Norges Bank ut et tidagers F-lån. Da var etterspørselen var klart høyere enn tilbudet. Det ble totalt tildelt 18 milliarder norske kroner til en gjennomsnittsrente på 2,13 prosent. Ifølge DnB Nor Markets var dette den høyeste renteforskjellen til foliorenten siden mai 2008 for F-lån med løpetider under 15 dager.

Les også:
- Ruster seg for høyere boligrente

- Kan få rentekutt i høst

- Vi har satt renteøkningene på hold

Du kan få krisehøy boligrente

Privatøkonomi
Populært