Meny

75 dager med oljeutslipp i Mexicogolfen

Anslagsvis slipper mellom 30.000 og 60.000 fat olje ut hver dag fra den skadede brønnen etter ulykken på BP-riggen. (Foto: REUTERS/Sean Gardner)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opprydningsarbeidet etter oljeutslippet i Mexicogolfen fortsatte utenfor Louisiana natt til mandag, etter at arbeidet ble stanset i fem dager av orkanen Alex. Supertankeren A Whale kan komme i drift fra mandag.

75 dager har gått siden elleve personer mistet livet i eksplosjonen på oljeriggen Deepwater Horizon. Plattformen sank to dager senere.

Anslagsvis slipper mellom 30.000 og 60.000 fat olje ut hver dag fra den skadede brønnen etter ulykken på BP-riggen. Før brønnen kan stenges permanent, må avlastningsbrønnene bores ferdig, noe som trolig ikke skjer før midten av august.

Les også: Kan denne redde Mexico-golfen?

Orkanstopp

Inntil videre fortsetter oljeskummingen og oppsamlingen på overflaten, et arbeid som sist uke ble midlertidig stanset da orkanen Alex herjet vest i Mexicogolfen, og førte til at tankfartøyene måtte gå til kai.

Orkanens herjinger var synlige også langs Louisianas strender, der den urolige sjøen de siste dagene har skyllet store mengder olje opp på land. Selv om oppsamlingen ble gjenopptatt utenfor Louisiana, lå skummingsfartøyene fortsatt til kai i tre andre sørstater på grunn av høy sjø.

Les også: Norske BP-ansatte mobbes

Til tross for orkanproblemene kom den taiwanske supertankeren A Whale i helgen fram til utslippsstedet hvor den skulle testes i 48 timer. Det er ventet at tankeren settes inn i arbeidet for fullt fra og med mandag, dersom alt har gått etter planen.

Det 275 meter lange spesialskipet har kapasitet til å ta opp 500.000 fat oljeblandet vann per dag.

Overlevelseskamp

Energiganten BP kjemper i kjølvannet av katastrofen på flere fronter, og selskapets framtid er fortsatt usikker. Amerikanske myndigheter har sverget at regningen etter utslippet havner på BPs regnskapskontor. Anslagene går helt opp mot 60 milliarder dollar, et enormt beløp BP tvilsomt har råd til i øyeblikket. Selskapets aksjeverdi er halvert siden ulykken i april.

Les også: Kjenner ikke årsaken til ulykken

I et forsøk på å unngå et fiendtlig oppkjøp frir BP både til konkurrerende energiselskap og store verdifond om å investere i selskapet. Flere fond basert i Midtøsten skal ifølge Abu Dhabi-avisen The National være interessert i å støtte BP.

Ifølge britiske Sunday Times er imidlertid BP mest interessert i en strategisk investor som kan kjøpe seg opp med 5 til 10 prosent i selskapet.

Verste katastrofe

Den verste oljekatastrofen i amerikansk historie har så langt brakt oljeutslipp til flere hundre kilometer kystlinje i fire amerikanske delstater, tatt livet av dyr, fugler og fisk, og tatt kvelertak på fiskeindustrien som store delere av regionen langs sørkysten av USA er avhengig av. Området som er stengt for fiske dekker nå 210.258 kvadratkilometer.

Det totale oljeutslippet etter BP-katastrofen anslås til å være på opp imot 7,6 millioner fat olje. Det tilsvarer i overkant av 1,2 milliarder liter olje. Til sammenligning var det totale utslippet fra det nest verst oljeutslippet i amerikansk historie, Exxon Valdez-ulykken i 1989, på 750.000 fat olje.

17 milliarder

Summen omfatter begrensning av utslippet, boring av avlastningsbrønn, utbetalinger til flere amerikanske delstater samt erstatningsutbetalinger.

Les også: BP-sjef hopper av

I forrige uke opplyste selskapet at de samlede utgiftene knyttet til lekkasjen tilsvarte om lag 17 milliarder kroner.

Verdien av BPs aksjer har sunket kraftig siden oljeriggen Deepwater Horizon sank 22. april og utslippet begynte. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært