Meny

Kjempebåt skal redde Mexicogolfen

Kan denne hvalen redde Mexicogolfen? Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et stort taiwansk spesialskip til oppsamling av olje, som går under navnet «A Whale», var lørdag i posisjon ved utblåsningen og gjennomgår testing i 48 timer.

Det 275 meter lange skipet har kapasitet til å ta opp 500.000 oljeblandet vann per dag. Vannet skilles fra oljen inne i skipet og spyttes ut igjen.

Ifølge kystvakten ble det lørdag arbeidet med å få på plass igjen lenser langs utsatte kystområder i Louisiana, men brenning av olje på overflaten er foreløpig stanset.

Rundt Chandeleur-øyene var aktiviteten i full gang igjen med lenser etter orkanen Alex.

Admiral Paul Zunkunft sa at hundrevis av båter var i virksomhet, og at det bare var et tynt lag med olje på sjøen.

En død krabbe flyter i tjukk olje på en strand i Grand Terre Island i Louisiana. Utslippet har nå pågått i over to måneder, og mange hundre kilometer kystlinje på USAs golfkyst er tilsølt av olje. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIXEn død krabbe flyter i tjukk olje på en strand i Grand Terre Island i Louisiana. Utslippet har nå pågått i over to måneder, og mange hundre kilometer kystlinje på USAs golfkyst er tilsølt av olje. Foto: REUTERS / Lee Celano / SCANPIX

Områdene er kritiske fordi de er hjem til skilpadder, reker og annen fauna.

Orkanen «Alex» passerte uten å gjøre større skade bortsett fra at oppsamlingen av olje ble forstyrret i noen dager.

Les også: Orkanen Alex treffer kysten av Mexico

Ledere kan kastes

Men de interne problemene i BP fortsetter. Financial Times skriver at aksjeeierne i bedriften vil ha endringer på toppen, og at både BP-sjef Tony Haywards og styreleder Carl-Henric Svanbergs stillinger er i fare.

– Når dette er over, blir det full gransking, og vi forventer at det blir utskiftninger på toppen, sier en av de største britiske eierne, ifølge avisa.

Uten endringer som stabiliserer selskapet, kan det bli mål for mer eller mindre fiendtlig overtakelse fra selskaper som ExxonMobil, Shell eller PetroChina, skriver Financial Times.

BPs kapitalreserver er redusert med 100 milliarder dollar og aksjekursen har sunket til halvparten siden utblåsningen startet i april.

Intenst press

«Hvalen» som skal redde oljekrisen. Foto: Scanpix«Hvalen» som skal redde oljekrisen. Foto: Scanpix

BP-ledelsen har vært under intenst press, ikke minst fra amerikanske myndigheter, siden riggen Deepwater Horizon eksploderte og sank 20. april og utløste den enorme oljekatastrofen som truer fiskeindustrien og turistnæringen og fauna og flora langs hele USAs golfkyst.

Obama-administrasjonen planlegger denne uka å legge fram en revidert versjon av det seks måneder lange moratoriet på oljeboring og oljeleting som ble iverksatt etter at katastrofen var et faktum.

En domstol opphevet i forrige uke borestansen. Den reviderte versjonen ventes å være mer fleksibel og åpne for boring i ufarlige områder.

Rammer Florida

National Oceanic and Atmospheric Administration har brukt en computermodell for å se hvor sannsynlig det er at oljesølet kommer inn i havstrømmen som går rundt sørspissen av Florida og inn i Golfstrømmen.

I rapporten heter det at det er langt større utsikt til at Florida Keys, Miami og Fort Lauderdale på østkysten blir rammet enn vestkysten mot Mexicogolfen.

Florida er en av de viktigste turistdestinasjonene i USA, og strendene i Miami og Fort Lauderdale er blant de travleste i staten. 80 millioner besøkende kom i 2009 til Florida, noe som genererte 60 milliarder dollar i inntekter.

Det området i USA der det er høyest utsikt til at olje driver i land, er kysten og strendene fra Mississippi-elva til det vestlige Florida. På den strekningen er allerede de fleste strendene stengt på grunn av oljesøl.

Granskingspanel

Et presidentoppnevnt panel for å granske årsaken til utblåsningen og anbefale nye regelverk for å hindre nye ulykker, skal holde sitt første møte i New Orleans 12. og 13, juli.

Ifølge lederne for panelet skal de høre direkte fra folk langs golfkysten som har fått sine liv snudd på hodet etter ulykken. De skal også innhente råd fra eksperter.

De to som skal lede panelet, er tidligere senator Bob Graham fra Florida og William Reilly, den tidligere lederen av det amerikanske miljøverndirektoratet EPA.

Hvalhaier utsatt

De siste av havets skapninger som nå ser ut til å være truet av oljeutslippet, er de enorme hvalhaiene.

Denne uka ble det observert fire svære hvalhaier som svømte i oljeblandet vann på jakt etter næring.

Siden de tar til seg næring ved å suge inn plankton og småfisk mens de svømmer like under overflaten, er ekspertene bekymret for at de skal bli skadd eller dø av å svelge for mye oljeblandet vann.

(©NTB)


Vis større kart
Privatøkonomi
Populært