Meny

Økonomer frykter ny krise

– Jeg frykter nå at vi er i det tidlige stadiet av den tredje depresjonen, sier den nobelprisvinnende økonomen Paul Krugman. (Foto: AP Photo/Heribert Proepper)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verden kan være på vei mot en ny økonomisk krise, og den kan bli langt verre enn finanskrisen, frykter toppøkonomer.

Det er de store kuttene i offentlige utgifter som mange regjeringer i Vesten nå gjennomfører, som bekymrer økonomene. De frykter at det vil føre til redusert produksjon og etterspørsel i ei tid hvor privat sektor ikke er sterk nok til å kunne redde verden fra en ny økonomisk nedtur.

Det er slett ikke sikkert at fallende offentlig etterspørsel vil bli erstattet av privat etterspørsel, mener økonomiekspert Martin Wolf i avisa Financial Times.

– Den konvensjonelle visdom er at en sterk og koordinert strukturell sammentrekning med fokus på offentlige utgifter vil fremme veksten av tusener av private blomster. Jeg håper det er sant, men jeg tviler på det, sier Wolf.

Ifølge den amerikanske økonomen Paul Krugman står verden i verste fall foran en langvarig depresjon som vil føre til massearbeidsløshet.

– Jeg frykter nå at vi er i det tidlige stadiet av den tredje depresjonen, sier han.

De to første depresjonene var på slutten av 1800-tallet og i 1930-årene.

– Økonomisk ansvarlighet er viktig på lengre sikt, men nedskjæringer midt i en depresjon, som forverrer denne depresjonen og baner vei for deflasjon, er selvdestruktivt, mener Krugman. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært