Meny

Vil stanse oljelekkasje med atombombe

Oljesølet i Mexicogolfen har forårsaket store skader på natur og dyreliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BP tenker ikke stort nok, mener atomeksperter.

Etter flere tiår med kjederøyking har Russlands tidligere atomenergiminister Viktor Mikhailov fått hes stemme. I dag er han direktør ved Institutt for strategisk stabilitet. Og han mener han har løsningen på et alvorlig problem: den vedvarende oljelekkasjen i Mexicogolfen.

– En atombombeeksplosjon over lekkasjen, sier han nonchalant mens han puffer på en sigarett.

Les også: Tjukk olje skyller opp på Mississippis strender

– Jeg vet ikke hva BP venter på, men de kaster bort tida. Ei atombombe på bare 10 kilotonn, og problemet er løst.

Mikhailov snakker av erfaring. I Sovjetunionens tid ble fem gasslekkasjer forsøkt stanset ved hjelp av atomvåpen, den første i 1966 og den siste i 1979. Tre eller fire av sprengningene skal ha vært vellykkede.

– Det fungerte ganske godt den gang, sier Milo Nordyke.

Han var en av hjernene bak USAs program for fredelig utnyttelse av atomenergi på 1960- og 1970-tallet.

Russlands tidligere atomenergiminister Viktor Mikhailov mener han har løsningen på den vedvarende oljelekkasjen i Mexicogolfen: En atombombeeksplosjon over lekkasjen. (Foto: REUTERS / Aleksandr Natruskin / SCANPIX)Russlands tidligere atomenergiminister Viktor Mikhailov mener han har løsningen på den vedvarende oljelekkasjen i Mexicogolfen: En atombombeeksplosjon over lekkasjen. (Foto: REUTERS / Aleksandr Natruskin / SCANPIX)

– Det er ingen grunn til å tro at det ikke vil fungere fint nå også, sier Nordyke.

Les også: BP-sjef hopper av

Ifølge Mikhailov vil det koste mer enn 10 millioner dollar å detonere ei atombombe på havbunnen i Mexicogolfen. Det er en dråpe i havet sammenlignet med de 2,35 milliarder dollarene BP har brukt på oljesølet hittil.

– Det vil være pengene verdt, mener Mikhailov.

BP og amerikanske myndigheter, derimot, har avvist forslaget tvert. (©NTB)

Privatøkonomi
Populært