– Nødvendig beslutning

Statsminister Jens Stoltenberg utenfor statsministerboligen, hvor han fredag kommenterte beslutningen om ny kraftledning mellom Sima og Samnanger. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX)

sy19a4a7: Statsminister Jens Stoltenberg mener beslutningen om ny kraftledning mellom Sima og Samnanger er nødvendig for å få slutt på den sårbare kraftsituasjonen i regionen.
Statsminister Jens Stoltenberg utenfor statsministerboligen, hvor han fredag kommenterte beslutningen om ny kraftledning mellom Sima og Samnanger. (Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX) sy19a4a7: Statsminister Jens Stoltenberg mener beslutningen om ny kraftledning mellom Sima og Samnanger er nødvendig for å få slutt på den sårbare kraftsituasjonen i regionen.

Statsminister Jens Stoltenberg mener beslutningen om å bygge kraftlinjen mellom Sima og Samnanger er nødvendig for å få slutt på den sårbare kraftsituasjonen i regionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det var nødvendig å få tatt en slik beslutning nå for å sikre trygg strømtilførsel til bergensregionen, sier Stoltenberg.

Statsministeren hevder ulike alternativer har vært vurdert, men sier de faglige rådene har vist at utbygging av den omstridte kraftlinjen er den beste løsningen for å gi nødvendig forsyningssikkerhet.

– Saken er krevende fordi det er stort lokalt engasjement, men vi kan ikke leve med den store risikoen for svært høye priser eller utkobling av strøm i bergensområdet som vi har med dagens situasjon. Derfor er denne beslutningen viktig, sier Stoltenberg.

— Ingen overkjøring av SV

Han påpeker at en bedret krafttilgang er i en samlet regjerings interesse, selv om regjeringspartner SV har gått inn for en tredjeparts uavhengige vurdering.

– Beslutningen bygger på et omfattende faglig grunnlag. En slik ny vurdering vil utsette utbyggingen med om lag ett år, og dermed føre til økt risiko for strømutkobling. Den sjansen bør vi ikke ta, legger Stoltenberg til.

Statsministeren understreker at regjeringen har brukt god nok tid på utredningen, og at det ikke er snakk om en overkjøring av SV.

—Vi har respekt for at SV ønsker mer utredning, men regjeringspartiene står samlet i beslutningen, sier Stoltenberg.

Monstermaster møter motstand

Lokalt har motstanden mot strømmastene og naturinngrepet vært stor. Høyspentlinjen skal gå gjennom fem kommuner, og de høyeste mastene blir 45 meter høye. De har derfor fått betegnelsen monstermaster på folkemunne

Statsministeren sier han forstår lokalbefolkningens uro, men legger til at det er regjeringens ansvar å ta slike ubehagelige avgjørelser. Faren for høye priser og utkobling er for stor, påpeker Stoltenberg.

Han understreker også at dette ikke bør oppfattes som klarsignal for flere kraftlinjer på Vestlandet i fremtiden.

— Vi må ta en sak om gangen. Hver enkelt søknad må vurderes, sier Stoltenberg.

100 millioner i kompensasjon

Hordaland fylkeskommune skal forvalte 100 millioner kroner som skal brukes til å motvirke eventuelle negative virkninger for reiselivet i Hardanger

Statsministeren benekter at de 100 millionene er en form for politisk avlat. — Vi vil gjerne unngå kraftledninger, men det er ingen andre gode alternativer. Beløpet er et nyttig bidrag, men det er selvfølgelig umulig å kompensere for de varige inngrepene, sier Stoltenberg, og legger til at kraftledningene ikke vil hindre ham i å dra på ferie til Hardanger i fremtiden. (©NTB)

Personvernpolicy