Meny

Europas banker kan få ultrastrenge bonusregler

RBS Royal Bank of Scotlands hovedkontor i London (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Banknæringen frykter masseflukt fra til andre kontinenter.

Allerede neste uke kan EU vedta nye regler for bonusutbetalinger innen finansnæringen, som har til hensikt å «fjerne insentiver for overdreven risikotakning», skriver Financial Times.

Med finanskrisenens foranledning friskt i minne ligger det an til at de nye reglene kan få flertall i EU-parlamentet.

De nye reglene vil trolig innebære at et sted mellom 40 og 60 prosent av bonuser må fordeles over tre til fem år, og at halvparten av alle bonusutbetalinger må skje i form av aksjer eller andre innretninger knyttet til bankens resultater.

Det vil si at kontantutbetalingene av bonuser vil begrense seg til 20-30 prosent, noe som er en betydelig skjerpelse av dagens regler innen EU-området.

For fremtiden vil dessuten banker som havner i trøbbel måtte tilbakebetale alle nødmidlene de eventuelt har fått fra myndighetene før det utbetales bonuser igjen til de ansatte.

Finansnæringen klarer, kanskje ikke overraskende, å styre sin begeistring for forslaget. som kan bli iverksatt fra og med 2011.

Ifølge kilder Financial Times har snakket med, frykter næringen at for strenge regler vil føre til at mange flytter sin virksomhet ut av Europa, fortrinnsvis til USA eller Asia.

Les også: Amerikansk storbank mener å funnet den sunne bonus-metoden: Slutt på bonus i cash

Og:
Avslører USAs nye bankbonus-regler
IMF vil bli mer handlekraftig

Privatøkonomi
Populært