Meny

Børsuroen kan fortsette gjennom sommeren

Det har vært en elendig kursutvikling på Oslo Børs første halvår (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo Børs har falt 14,4 prosent første halvår. Uroen på børsen kan fortsette en stund til, men analytikere NTB har snakket med tror ikke på en ny, kraftig nedtur.

Det kan ligge udetonerte miner i Europa, i USA og her hjemme som kan sende aksjekursene et stykke videre nedover før det snur.

Meklersjef Ole Haugnes i Handelsbanken tror det blir nokså urolig i sommer, men han tror ikke på noe «worst case» med en veldig sterk nedgang i kursene.

– Oslo Børs har falt 14 prosent hittil i år. Det er ganske mye. Verdimessig begynner det å se billig ut. Det kan fort bli et godt kjøpstidspunkt i løpet av denne sommeren, sier Haugnes til NTB.

Juli avgjør

Tre forhold vil få stor betydning for utviklingen på vår hjemlige børs de kommende månedene, mener Haugnes:

* Arbeidsledighetstallene for USA får betydning for børsutviklingen allerede denne uka.

* Kvartalstallene fra selskapene kommer om kort tid. Foreløpig har det ikke kommet noen «profit warning» fra noen. Signalene for andre kvartal så langt er bra.

* I juli kommer resultatet av en stresstest av de europeiske bankene og deres tåleevne. Økonomien i flere europeiske land er dårlig. Ikke minst er det spenning rundt Spanias økonomi.

Lavt priset

I likhet med Haugnes mener aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets at Oslo Børs begynner å bli lavt priset. Han er usikker på om det kommer en oppgang allerede i løpet av sommeren, men føler seg rimelig sikker på at det ikke blir noen veldig stor nedgang.

– Det som kan ligge foran oss av mulige problemer er allerede hensyntatt av markedet. Jeg er rimelig sikker på at børsen om ett år vil ligge høyere enn i dag, sier Haugnes til NTB.

Også han mener at statsgjelden til enkelte av landene i EU og usikkerheten rundt de europeiske bankene vil være avgjørende for hvordan børsen utvikler seg gjennom denne sommeren. I tillegg kommer de store selskapenes resultater for 2. kvartal.

Solskinn

Fredag formiddag var det igjen solskinn over Oslo Børs, med oppgang etter et par dager med stygge fall denne uken. Spenningen knyttet seg da til arbeidsmarkedsrapporten fra USA.

Til tross for et elendig første halvår på børsen er det alltids muligheter. Noen selskap gjør det bra mens andre sliter. Vinneren på børsen i første halvår var Intex Resources med en oppgang på 228,6 prosent. Oppgangen skyldes forhåpninger til nikkelutvinning på Filippinene.

I andre enden falt selskapet RXT i verdi med 97,65 prosent. Deretter kommer Hjellegjerde med 88,41 prosent. (©NTB)

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært