Meny

– Regjeringen gir bare f***

Terje Riis Johansen informerte om at kraftlinje-saken på en pressekonferanse fredag. (Arkivfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lokale motstandere fortviler over regjeringens vedtak om å bygge «monstermaster» i Hardanger.

(ABC Nyheter): – Forsyningssikkerheten i Bergen er ikke god nok, og det er noe vi ikke kan gamble med. Kraftlinjen mellom Sima og Samnanger er den beste løsningen, og av den grunn har jeg sagt ja til den søknaden i dag, sier Riis-Johansen på pressekonferansen i Olje- og energidepartementet. 

Vedtaket om utbyggingen ble gjort i statsråd fredag, ifølge NTB. Dermed har SV gått på enda et miljønederlag i den rødgrønne regjeringen, som likevel danner samlet front utad.

– Det er en samlet regjering som står bak beslutningen som Olje- og energidepartementet har tatt, sier statssekretær Guri Størvold (Sp) til bt.no.

Lokal motstand

Lokalt har motstanden mot strømmastene og naturinngrepet vært stor. Traseen som er utredet, går nord for Hardangerfjorden. På vei fra Sima innerst i Hardanger krysser linjen Osafjorden og inntil tre andre fjordarmer, avhengig av hvilket alternativ som velges.

– Dette er triste greier. Regjeringen legger seg flat for oljeindustrien, men det er jo forventet politikk, sier styreleder Klaus Rasmussen i motstandsorganisasjonen «Bevar Hardanger» til ABC Nyheter.

Høyspentlinjen skal gå gjennom fem kommuner, og de høyeste mastene blir 45 meter høye. De har derfor fått betegnelsen monstermaster på folkemunne.

Vil ha kabelløsning

– Landskapet her er flere ganger blitt kåret til verdens vakreste, og så gir regjeringen bare f..., sukker Rasmussen. Han frykter at turistnæringen vil bli hardt rammet.

I vår ble det ifølge NTB kjent at Statnett har vurdert og forkastet to alternative ruter som ville gitt mindre naturinngrep enn den traseen selskapet ønsker å bygge ut.

Rasmussen mener man må gå for en kabelløsning. Riis-Johansen sa på pressekonferansen at en slik løsning ikke vil gi god nok beredskap.

– Det stemmer ikke. Vi har fått bekreftet av industrien at alternative løsninger er fullt mulige.

– Hvorfor tror du da regjeringen likevel velger å bygge ut kraftlinjen?

– De hevder at det er et forsyningsspørsmål. I tillegg er det tradisjon i Norge for å bygge linjer i luftspenn, mener Rasmussen.

100 millioner til avbøtende tiltak

Riis-Johansen fortalte at Statnett i forbindelse med utbyggingen gir 100 millioner kroner til avbøtende tiltak, som Hordaland fylke får ansvar for å forvalte.

– Vi skal jobbe aktivt for å se hvordan Hardanger som region kan komme bedre ut med de pengene enn uten. (...) Tiltak opp mot reiselivsnæringa er den overordna føringa.

Ministeren medgir at det ikke finnes noen tvil om at dette er et inngrep i naturen i området.

– Et vanskelig spørsmål

Statsminister Jens Stoltenberg sa dette på sin oppsummerende pressekonferanse før sommeren forrige fredag:

- I Norge er vi for strøm, men mot strømledninger, for vindkraft, men mot vindmøller. Det går ikke i lengden.

Han sa også at strømtilførselen til bergensområdet utgjør en stor utfordring, og at spørsmålet om kraftlinjeutbygging er en politisk og faglig vanskelig sak. På det tidspunktet ville han imidlertid ikke ta stilling til spørsmålet.

SV ønsket mer tid til å utrede mulighetene for å bygge en sjø- eller jordkabel som alternativ til tradisjonelle kraftlinjer.

I dag fikk likevel Riis-Johansen trumfet sin vilje gjennom. Leder Olav Magnus Linge i Sosialistisk Ungdom er sterkt kritisk til regjeringens avgjørelse.

- For oss ungdom er dette vår generasjonsarv som blir høvla over for å spare noen kroner. Det koster litt mer å legge kablene under sjøen, men det har vi råd til, sier Linge til ABC Nyheter.Privatøkonomi
Populært