Meny

- Fiktivt lav ledighet

Makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken (foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Makroøkonom Shakeb Syed tror ikke helt på ledighetstallene, og venter treg renteoppgang fra Norges Bank fremover.

- Antall ledige har ligget flatt de seneste fire til fem månedene. Jeg synes det gir et bilde av en tilstramming i arbeidsmarkedet som jeg ikke kjenner meg helt igjen i, sier makroøkonom Shakeb Syed i Handelsbanken til DN.no.

Den norske arbeidsledigheten holder seg stabil, med en ledighetsrate på 2,8 prosent i juni. 71.600 personer er nå registrert som helt arbeidsledige hos Nav, en økning på tre prosent siden juni ifjor.

Les også : Sidelengs i ledighetskøen

Trege rentehevinger
Syed tror at grunnen kan være at endel gjestearbeidere ikke lenger har arbeidstillatelse, fordi de har valgt å ikke fornye dem ettersom arbeidsmarkedet ikke er like stramt som da de kom.

- Det kan ha ført til at ledigheten faller, uten at den egentlig har falt fundamentalt, sier han.

- Jeg mener dermed at bedringen som registrert ledighet viser er fiktiv, og at arbeidsmarkedet ikke strammer seg like mye til som tallene viser. Dette underbygger at rentehevingene skal bli veldig trege fremover, sier han.

- Vi er ikke der
Han tror at neste renteheving fra Norges Bank kommer i desember, og at neste renteheving etter der igjen ikke kommer før i juni neste år.

Syed tror ikke at det er en veldig stor sannsynlighet for at renten skal kuttes, slik sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen tror.

- Vi er ikke der. Selvfølgelig er det ikke helt usannsynlig, men da blir spørsmålet hva som skal trigge det. Det eneste som kan trigge det er en dobbeldipp i eurosonen, sier han.

Les også:
- Kan få rentekutt i august
Eksepsjonell høy risiko i Norwegian
Det er veldig urolig nå

Privatøkonomi
Populært