- Boligprisene skal opp 27 prosent - kanskje mer

Prognosesenteret tror flere vil se seg om etter bolig de nærmeste årene (foto: Colourbox).
Prognosesenteret tror flere vil se seg om etter bolig de nærmeste årene (foto: Colourbox).

Mye taler for årlig prisstigning på over 10 prosent, mener analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er rom for fortsatt markert økning i boligprisene, skriver Prognosesenteret i markedsrapporten Boligmeteret, som de utarbeider for Eiendomsmegler 1.

Analytikerne ser mange faktorer som vil virke prisdrivende:

* Lav boligbygging
* Høy befolkningsvekst
* Solide statsfinanser
* Relativ lav arbeidsledighet
* Vekst i folks realinntekter
* Økende etterspørsel etter bolig

27 prosent opp
Boligprisene steg nesten tre prosent fra februar til mai i år. Prisene er nesten fem prosent høyere enn forrige pristopp august 2007, og 22 prosent høyere enn bunnen desember 2008.

For å få samme prisnivå mellom lønninger og boligpriser som i 2007 må boligprisene stige 8-9 prosent til.

Og det kan fort skje, slik at også realprisene kommer opp på all time high, mener Prognosesenteret.

Slik tror Prognosesenteret boligprisene utvikler seg de neste årene:

2010: +8%

2011: +7 %

2012: +5%

2013: +5%

En bolig som kostet 2 millioner kroner ved utgangen av 2009 vil koste 2.548.098 kroner ved utgangen av 2013, hvis prognosene slår til. Det tilsvarer en prisstigning på 27,4 prosent.

Ola og Kari Nordmann er også optimistiske.
Les undersaken: Tror prisene skal opp

- Veksten kan bli sterkere
Prognosesenteret mener faktorene nevnt ovenfor isolert sett godt kan føre til en årlig prisstigning på over ti prosent per år de nærmeste årene.

- Det som kan hindre en tosifret årlig boligprisvekst og prisboom er nedgangskonjunktur og statsfinansiell uro i Europa som bremser norsk eksport og BNP-vekst samt utsikter til noe høyere renter og ledighet.

I tillegg vil den moderate prisutviklingen på nye boliger sannsynligvis virke dempende på prisutviklingen for bruktboliger, mener Prognosesenteret.

- Boligprisveksten kan imidlertid godt bli sterkere dersom den finansielle uroen i Europa fases ut i løpet av 2011 og sørger for bedret markedssentiment. Årsaken er at boligbyggingen nå er på bunnivå samtidig som befolkningsveksten er rekordhøy. Historiske data viser god sammenheng mellom prisutviklingen i boligmarkedet og forholdet mellom befolkningsvekst og boligbygging, skriver Prognosesenteret i rapporten.

- Kan komme omveltninger
- Prisutviklingen i år har vært sterkere enn vi i bransjen ønsker. Vi vil ha en pen og pyntelig stigning over tid, sier administrerende direktør Odd Nymark i Eiendomsmegler 1 Oslo og Akershus.

Han peker på at det lav rente, lav arbeidsledighet og lav boligbygging de siste årene som har sendt prisene oppover igjen.

- Men det kan alltid komme store omveltninger, som endrer bildet. Det var ikke mange som forutså finanskrisen, sier Nymark.

Ikke alle er skråsikre på at boliger skal bli dyrere de nærmeste årene.

- Effekten av rentekuttene på boligprisene er uttømt, og med moderat stigning i arbeidsledigheten, og gradvis stigning i rentene, venter vi moderat prisnedgang i høst og neste år, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor Markets til DN.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities venter ifølge DN utflating ut året og neste år, men ikke noe fall.

Idag ble det lagt frem tall som viser at prisene på borettslagsleiligheter fikk et løft denne måneden.

Les saken: Boligprisøkning i juni

I morgen torsdag 1. juli klokken 11 legger Norges Eiendomsmeglerforbund og Eiendomsmeglerforetakenes forening frem den landsomfattende boligprisstatistikken for juni.

Les også:
Stavanger blir dyrere enn Oslo
Tvangssolgt med brutalt priskutt
Nå blir det «dagen derpå» i budrundene

Personvernpolicy