- Kan få rentekutt i august

Sjeføkonom Jan Andreassen, Terra (foto: Scanpix)
Sjeføkonom Jan Andreassen, Terra (foto: Scanpix)

Sjeføkonom Jan Andreassen tror renten kan komme som lavt som 1,25 prosent i løpet av året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ferske omsetningstall fra norske butikker viser at nordmenn holder på lommeboken som aldri før.

Detaljhandelstallene er volatile, men etter fem svake måneder på rad slår økonomene nå fast at trenden er klart fallende.

Ifølge sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Markets indikerer utviklingen i norsk økonomi nullvekst i BNP i andre kvartal. Hvis den svake utviklingen kredittmarkedene fortsetter vil Norges Bank kutte renten i august, tror han.

- Det tror jeg er god gjetning. Disse tallene viser at det ikke er noe problem å senke renten nå med hensyn på realøkonomien i Norge, sier han til TDN Finans onsdag.

Andreassen anslår en styringsrente på 1,25-1,50 prosent ved utgangen av året.

Styringsrenten har siden 6. mai vært på to prosent. Norges Bank hevet ikke renten på forrige rentemøte, men senket imidlertid rentebanen. Samtidig signaliserer sentralbanksjef Svein Gjedrem av styringsrenten kommer til å ligge på to prosent ut året.

abcpenger.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Les også: 2 % rente ut 2010

Litt bedre enn ventet

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i First Securities er ikke like pessimistisk.

- Spareraten er høy, rentenivået er lavt og arbeidsmarkedet er ikke i bedring men godt nok til å holde konsumet oppe, sier han til TDN Finans.

Ifølge ham var tallene marginalt bedre enn ventet.

- Varekonsumet var noe bedre enn ventet, men det er klart at vi samlet sett ser fallende detaljhandel og varekonsum hittil i 2010. Vi venter moderat vekst fremover, sier han.

Overraskende svakt

Nordea Markets lå høyest i TDN Finans' konsensus. De ventet en detaljhandelsvekst på 1,1 prosent over måneden etter flere måneder med svakt omsetningsutvikling.

- Det var overraskende svakt. Vi hadde ventet en korreksjon opp etter fire svake måneder på starten av året. Det kom ikke. Trenden i detaljhandelen er nå ganske klart nedover, sier makroøkonom Katrine Boye til TDN Finans.

Hun mener at de lave rentene ikke fungerer som ventet.

- Det er også svakere enn hva Norges Bank antar. Forbrukerne fortsetter å være forsiktige, og det lave rentenivået gir ikke den effekten som Norges Bank og mange hadde trodd, sier Boye.

- Dersom det ikke kommer noe mer oppadgående trend vil veksten i norsk økonomi bli lavere enn Norges Bank hadde i sine nedjusterte prognoser, legger hun til.

Les også:
- Klart fallende trend
- Jeg er svært skreptisk til konjunkturoppgangen

Personvernpolicy