Full krangel etter omstridt laksedokumentar

I et fransk tv-program mandag kveld ble det hevdet at norsk oppdrettslaks inneholder kreftfremkallende stoffer på grunn av midler som brukes for å avluse fisken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)
I et fransk tv-program mandag kveld ble det hevdet at norsk oppdrettslaks inneholder kreftfremkallende stoffer på grunn av midler som brukes for å avluse fisken. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) har garantert overfor sin franske kollega for at norsk oppdrettslaks er trygg å spise. Kilden til bråket er miljøaktivist Kurt Oddekalv, som svarer på kritikk fra oppdrettsbransjen med å erklære krig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening (FHL) har ifølge Dagens Næringsliv skrevet brev til Oddekalvs sponsorer, der han blir fremstilt som en bløffmaker som sprer løgn og bedriver skadeverk.

Oddekalv truer med juling og sier at «nå er det krig».

Truer med vold

Bakgrunnen er at Oddekalv er hovedkilden til påstander i et fransk tv-program mandag kveld der det ble hevdet at norsk oppdrettslaks inneholder kreftfremkallende stoffer på grunn av midler som brukes for å avluse fisken.

Påstandene avvises av fiskeriministeren og av Mattilsynet, men Oddekalv står på sitt og sier i et intervju med fiskeriavisen Intra-Fish at FLHs kommunikasjonsdirektør Are Kvistad opptrer tarvelig og lusete.

– Hadde jeg møtt han derre Are Kvistad, skulle han fått seg en på kjeften. De skal vite at jeg ikke har dratt ballet skikkelig i gang ennå, sier Oddekalv.

– Farlig klovn

Kvistad sier på sin side at Oddekalv er en farlig klovn.

– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Oddekalv sprer løgn og truer med vold. Han opptrer mildt sagt useriøst. Vi har ytringsfrihet i Norge, og den drar han nytte av. Men jeg synes ikke han hører hjemme i debatten, sier Kvistad.

Oddekalv svarer ifølge DN på kritikken på denne måten:

– Nå er det krig.

Flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Løse påstander

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen sier følgende om Oddekalv:

– Jeg merker meg at han slenger ut påstander i hytt og pine, uten å dokumentere dem. Det kan virke uheldig at det er så lett å slippe til med feil kunnskap, men mikrofonene står tydeligvis åpne.

Berg-Hansen har overfor sin franske kollega forsikret at oppdrettslaksen er trygg. Hun har vist til at utallige prøver av laksen ikke har avdekket verken ulovlige stoffer eller for høye verdier av lovlige stoffer. Mattilsynet la dessuten ut meldinger på sitt nettsted på engelsk, der det slås fast at oppdrettsfisken fra Norge ikke inneholder giftstoffer. (©NTB)

Personvernpolicy