Børsen stuper

På Oslo Børs var hovedindeksen ved stengetid ned 5,28 prosent. (Foto: Scanpix)
På Oslo Børs var hovedindeksen ved stengetid ned 5,28 prosent. (Foto: Scanpix)

Hovedindeksen faller markert. - De som tror på dobbel-dipp har fått litt vann på mølla i dag, sier aksjestrateg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På Oslo Børs var hovedindeksen ved stengetid ned 5,28 prosent.

Også de internasjonale aksjemarkedene faller markert tirsdag, mens investorene flykter til trygge havner i amerikansk og tysk statsgjeld og dollar.

Også USA åpnet kraftig ned i dag . Og enda verre ble det da en indeks viste at forbrukertilliten stuper i USA.

Bakgrunnen for den elendige børsdagen var at amerikanske Conference Board har nedrevidert sine Kina-tall, som kom tidligere denne måneden, etter en regnefeil. Den ledende indikator-indeksen for Kina i april ble jekket ned til 0,3 prosent fra 1,7 prosent som var tallet som kom 15. juni.

En megler TDN Finans har snakket med mener at frykten for en dobbeldipp nå er tilbake for fullt.

- Det har foreløpig ikke kommet noen nyheter som har klart å berolige markedet, sier han, og legger til:

- Markedet kan slå begge veier. Både Oslo Børs og S&P-indeksen har dannet en hode-skulder-formasjon, og om S&P bryter ned under 1050 poeng kan det raskt falle videre, sier megleren.

Vil roe seg
- Jeg tror det vil roe seg fremover, men det blir tungt i dag etter den svake ledende indikatoren i Kina. De som tror på dobbel-dipp i Kina har fått litt vann på mølla nå. Dette slår ut på råvarer i dag, sa aksjestrateg Jørn Lyshoel i Nordea Markets til TDN Finans tirsdag, før USA hadde åpnet.

Kina, som nå er verdens største eksportør, står overfor «sterk motvind» i andre halvår i år på grunn av innstrammingspolitikk og den europeiske gjeldskrisen, ifølge Citigroup, skriver Bloomberg News.

Sevan faller kraftig
Sevan Marine-aksjen har falt elleve dager på rad og er i dag ned nye 13 prosent etter å ha falt 10,2 prosent mandag. Flere markedsaktører har overfor TDN Finans forklart kursfallet med emisjonsspekulasjoner.

- Det kom en melding på fredag om at ONGC ikke har godtatt en rigg som Sevan hadde foreslått som et alternativ til kontrakten de har med ONGC, som skulle leveres på slutten av året. Ingen ventet vel at denne kontrakten ville bli noe av. Vi tok høyde for en bot på 24 millioner dollar, sier analytiker Jo Henrik Eriksen i Danske Markets Equities til TDN Finans, og legger til:

- Selskapet sier nå at en eventuell bot vil være maksimalt fem prosent av dagraten over ett år, eller 9,5 millioner dollar. Selskapet har 16 millioner dollar låst på konto til dette formålet, sier han.

Han understreker at selskapet må betale høyere renter etter refinansiering av obligasjonslån.

- Alternativet til en refinansiering på høyere rente ville vært en enhet uten kontrakt med 285 millioner dollar i gjeld å betjene. At de har fått finansiering på plass ser vi på som positivt, sier han.

På vei inn i faresonen
Oljeprisene har falt gjennom hele dagen. Et fat nordsjøolje handles nå ned 2,33 dollar til 75,26 dollar, mens den amerikanske oljeprisen WTI er ned 2,69 dollar til 75,65 dollar fatet.

- Fundamentalt sett trenger markedet sterkere tall og rapporter, og dagen i dag faller ikke inn under den kategorien. Vi er på vei inn i faresonen for at de høye nivåene vi så fredag kommer til å falle, skriver oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer i Pareto Securities i sin morgerapport.

Statoil faller 3,66 prosent til 126,40 kroner.

Les også:
Wall Street med i dragsuget
Kina ledet Asia til fall

Hovedindeksen på Oslo Børs er ned 5,04 prosent til 327,50 poeng

Personvernpolicy