Baasland-saken til Høyesterett

Bjarte Baasland (t.h.) har gått til sak mot Centrebet fordi han mener selskapet har et ansvar for at han greide å spille bort 60 millioner kroner på nettspill. (Foto: Berit Roald / Scanpix)
Bjarte Baasland (t.h.) har gått til sak mot Centrebet fordi han mener selskapet har et ansvar for at han greide å spille bort 60 millioner kroner på nettspill. (Foto: Berit Roald / Scanpix)

Bjarte Baaslands stevning av spillselskapet Centrebet skal prøves for Høyesterett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bjarte Baasland har gått til sak mot Centrebet fordi han mener selskapet har et ansvar for at han greide å spille bort 60 millioner kroner på nettspill.

Både Oslo tingrett og Borgarting lagmannsrett har tidligere nektet å behandle kravet. Høyesteretts ankeutvalg avgjorde torsdag at Baaslands sak mot det utenlandske spillselskapet er så spesielt at det bør få full prøving av landets øverste domstol.

Får Baasland medhold av Høyesterett blir den sivile erstatningssaken sendt tilbake til tingretten som da må behandle kravet.

– Det finnes ingen tilsvarende saker i norsk rettspraksis, så derfor er det riktig at Høyesterett vurderer denne problemstillingen, sier Bjarte Baaslands prosessfullmektig, advokat Hege Birkeland Ersdal, til NTB.

Norsk tilhørighet?

I tilsvaret sier Centrebet at saken bør avvises ettersom selskapet er australsk og at en eventuell rettssak bør bli holdt der. Videre mener de at Baasland pådro seg milliontapet mens han var bosatt i Tyskland og Tsjekkia og at det derfor blir feil at en rettssak går i Norge.

Hege Birkeland Ersdal, skriver til Høyesterett at Baasland har hatt norsk kundeprofil, betalt i norske kroner og at han har forholdt seg til norske kundebehandlere. Det argumenteres videre med at det økonomiske tapet er inntruffet i Norge ettersom Baasland lånte alle beløpene fra norske långivere.

– Vi er glade for at Høyesterett har sluppet saken gjennom. Vi mener at tilknytningen til Norge er mer enn sterk nok til at kravet kan behandles for en norsk domstol, sier Birkeland Ersdal til NTB.

Står stille

Centrebets advokat John S. Gulbrandsen sier til VG Nett at de ikke vil spekulere i hvorfor ankeutvalget tok saken skal vurderes.

– Men vi har fått medhold i to andre domstoler, så da er det bare å prosedere den, sier Gulbrandsen.

Baasland varslet også søksmål mot det britiske spilleselskapet Bet365, men denne prosessen står stille i det britiske rettssystemet. Ifølge Birkedal Ersdal har spillselskapet gått til motsøksmål mot Baasland i Storbritannia fordi det motsetter seg å bli iretteført i utlandet.

Fordi det er svært kostbart å føre en sivil sak der, og fordi Baasland ikke har råd til en britisk advokat, står saken stille der.

Dømt til fengsel

Foreldrene Bodil Baasland og tidligere biskop Ernst Baasland ble høsten 2008 slått personlig konkurs som følge av store låneopptak for å hjelpe sønnen med det de trodde var investeringer i utlandet.

Påtalemyndigheten tok i mai ut tiltale mot Bodil Baasland for grov bedrageri av 5,5 millioner kroner.

Bjarte Baasland ble i oktober i fjor dømt til fire års fengsel for grovt bedrageri på til sammen 26,6 millioner kroner. Saken ble anket, og selve straffeutmålingen skal vurderes på nytt i lagmannsretten. (©NTB)

Personvernpolicy