Renten øker likevel

Grekernes økonomiske problemer er et av momentene som kan gi deg dyrere boliglån (foto: Scanpix).
Grekernes økonomiske problemer er et av momentene som kan gi deg dyrere boliglån (foto: Scanpix).

Boliglånet ditt kan fort koste 1000 kroner mer i måneden. Slik blir boligrenten om et år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånekalkulatorer


Privatøkonomisk simulering

Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Annuitetslån
Kalkulatoren beregner effektiv rente, sum renter og gebyr, samt hvilket terminbeløp du må betale. Det blir beregnet en nedbetalingsplan for inntil de 12 første terminene, og årssummene for samtlige år.

Annuitetslån og renteendring
Denne kalkulatoren beregner hvor mye terminbeløpet endrer seg på et annuitetslån.Beløpet endrer seg ikke med det samme som renteendringen. Når renten settes ned, går avdragsdelen noe opp.

Hvor mange år tar det å nedbetale lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor stort lån dekker dette terminbeløpet
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Lån med restverdi
Lån med restverdi brukes oftest i forbindelse med billån. I stedet for at lånet nedbetales til null, betales det ned til bilens restverdi.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Mellomfinansieringskalkulator
Kalkulatoren regner ut hvor mye mellomfinansieringen koster.

Rammelånskalkulator
Kakulatoren viser deg hva rammelånet koster deg, og hvor lang tid det tar før det rammen er brukt opp med gitte forutsetninger.

Refinansiering og lønnsomhet
Her ser du hvor mange dager det tar før du har tjent inn kostnadene ved refinansiering.

Rente- og lønnsendring
Her ser du effekten av rente- og lønnsendringer har på den disponible inntekten din.

Serielån
Beregn hva du må betale per termin på et serielån. Viser de første 24 terminene på lånet. Kalkulatoren regner effektiv rente.

Sentralbanksjef Svein Gjedrem lot igår styringsrenten stå fast på 2,0 prosent, og senket i tillegg renteprognosene fremover.

Les sakene:
2 % rente ut 2010
- Dette er dårlig nytt

I dag ligger beste flytende boligrente på rundt tre prosent og oppover.

Selv om styringsrenten skal være lav lenge, har flere analytikere påpekt at banken din likevel finne på å sette opp renten på boliglånet ditt.

Årsaken er at uroen knyttet til statsfinansene til sør-europeiske land som blant Hellas og Spania har skapt usikkerhet i pengemarkedet, noe som sender pengemarkedsrenten oppover. Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

Blir det dyrere for bankene å låne penger, er det stor sannsynlighet for at de sender regningen videre til lånekundene.

På to måneder har tre måneders pengemarkedsrente steget fra 2,42 til 2,69 prosent.

Tror ikke på endringer
Dagens pengemarkedsrente skulle tilsi en boligrente på oppimot fire prosent, mener sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra-Gruppen.

- Det som gjør boligrenten lavere er den beinharde konkurransen om kundene og troen på at uroen i finansmarkedene er forbigående, sier Andreassen.

- Selv tror jeg det kun vil bli små endringer i boligrentene for folk flest det neste året, og stort sett vil ligge i ro, sier Andreassen.

Makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities tror lånene blir litt dyrere fremover.

- Basert på renteprognosene vi fikk i dag, tipper jeg at boliglånsrenten om et år er mellom 0,5 og 0,75 prosentpoeng høyere enn vi har i dag, sier Wilhelmsen.

Et boliglån lån på to millioner kroner blir rundt 900 kroner dyrere i måneden etter skatt hvis den nominelle renten settes opp fra 3 prosent til 3,75 prosent.

Regn ut selv hva en renteendring betyr for deg her:

Legg inn beløpet du har i lån, gammel og ny rente, så regner kalkulatoren ut hvor mye dette betyr månedlig. Termingebyret må legges inn for at den effektive renten skal regnes ut riktig.

På serielån og avdragsfrie lån vil terminbeløpet øke like mye som renteøkningen. I et serielån vil avdragsdelen være uavhengig av rentedelen.

På annuitetslån vil endringene i terminbeløpet bli litt lavere enn renteendringen, fordi en renteendring gir en liten forskyvning mellom rente- og avdragsdelen.

I et annuitetslån skal summen av renter og avdrag være konstant. Derfor vil en endring i renten også påvirke avdragsdelen.

Du kan beregne effekten av dette i kalkulatoren Annuitetslån og renteendring.

Restlån i dag
Nominell rente
Termingebyr
Antall terminer
Resttid på lånet
Ny rente
Renteøkning:Per mndPer år
Renteøkning
Økning etter skatt
Effektive renter:
Effektiv rente i dag
Ny effektiv rente

- Setter ikke ned boligrenten
I dag åpnet Norges bank for at det til høsten under visse forutsetninger kan komme et rentekutt, selv om det er mer sannsynlig at renten blir stående til neste økning kommer neste år.

- Men selv om Norges Bank skulle kutte i styringsrenten vil nok ikke bankene følge etter. Bankene tjener ikke noe særlig på boliglån i dag, og vil nok heller prøve å holde rentene i ro, slik at de får litt bedre utlånsmarginer, sier Andreassen.

- Men om jeg tar feil om makroøkonomien og ting tar seg raskt opp igjen, vil rentene stige fortere, sier Andreassen.

Andreassen tror impulsene fra utlandet blir svake de nærmeste årene – slik at renten vi ligge rundt dagens nivå fremover.

- Modne industriland vil ha minimale renter i uoverskuelig fremtid, mener Andreassen.

Les også: - Dette er dårlig nytt - Ruster seg for høyere boligrente
Pengefesten fortsetter

Personvernpolicy