Kraftig økning i usolgte nyboliger

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

Nå er det gode muligheter for pruting på nye boliger. - Men det er en grunn til at de har ligget ute lenge, påpeker analysebyrå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapporten «Econ nye boliger nr. 3 – 2010» som ble publisert i dag, viser at veksten i salget av nye boliger har stanset opp.

I løpet av de siste to månedene har 955 nye boliger blitt solgt, noe som utgjør åtte prosent av det totale antallet boliger i prosjektene Econ har registrert. Salget var på ni prosent ved forrige måling (april), og fem prosent på samme tid i fjor.

Rapporten baserer seg på pris og salgsstatus for 11.278 boliger i prosjekter som var til salgs både i april og juni, eller som er lagt ut for salg i perioden. Ved forrige registrering var 6.559 av disse solgt og 4.719 var usolgt.

Mange flere usolgte
Antallet ledige boliger til salgs øker kraftig, og er nå på nivå med juni i fjor. Årsaken til økningen er flere ikke-igangsatte og igangsatte ledige boliger. Antallet ikke-igangsatte boliger er nå det høyeste Econ har målt siden februar 2008. Dette skyldes ifølge analysen at det har kommet mange nye prosjekter i markedet denne perioden.

Til tross for at de fleste nyere prosjektene selger godt, er det totale antallet solgte boliger omtrent det samme som ved forrige måling. Årsaken ser ut til å være at det fremdeles er en del eldre prosjekter som selger dårlig. Reduksjonen i antallet ferdigstilte boliger til salgs er avtagende og antallet prosjekter helt uten salg viser en viss økning, viser rapporten.

- Det vi har sett en stund er at en del av de nye boligene blir liggende lenge fordi de er dårlig tilpasset dagens marked. Det er typisk små sentrumsleiligheter med høye kvadratmeterpriser som ikke selger, sier seniorrådgiver Jan Høegh i Econ Pöyry til DN.no.

Karakteristisk for boligene som går unna med det samme de er bygget er at de er større, ligger litt utenfor sentrum og ifølge Høegh har tatt bort det meste av «flashfaktoren».

- Det handler om det siste bikket på for eksempel kjøkkenkvalitet. Stemningen i markedet nå er mer avmålt enn da alle pilene pekte oppover. Folk er litt mer moderate nå, sier Høegh.

Dermed burde det være gode muligheter for prisavslag for den som er ute etter nettopp små, sentrumsnære leiligheter med flashy kjøkken.

- Det er rimelig å tro at jo lenger en bolig har ligget ute for salg, dess mer forhandlingsvillig er selgeren. Så hvis man er ute etter å prute, bør man lete etter de gamle prosjektene, anbefaler seniorrådgiveren.

Men, påpeker han, det er en grunn til at boligene har ligget lenge.

- Fordi dette er et segment som har slitt litt, er det også grunn til å tenke på hva annenhåndsverdien blir. Dessuten må man spørre seg om det er en slik bolig du vil ha. Kanskje man heller kan bruke de samme pengene på en litt større bolig et annet sted, spør Høegh.

Les også:
Boligprisene stiger videre
Hopp i boligprisene
Boligsalget tar seg opp

Personvernpolicy