Advarer mot overilte boligkjøp

Finansminister Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix).
Finansminister Sigbjørn Johnsen (foto: Scanpix).

Finansminister Sigbjørn Johnsen advarer om å legge dagens rente til grunn for å ta opp lån til boligkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Boliglånskalkulator
Kalkulatoren viser de beste og de største lånegiverne innenfor 60 prosent og 80 prosent av markedsverdi, på forskjellige lånebeløp.

Fastrentelånsoversikt
Boliglån med fastrente i bindingsklassene 3, 5 og 10 år. Listene blir oppdatert hver andre uke. Rentene tar utgangspunkt i lån på 1 million kroner.

Renteutviklingskalkulator
Kalkulatoren hjelper deg med å avgjøre om du skal velge fast eller flytende rente. Kalkulatoren tar utgangspunkt i en spådom for utviklingen i den flytende renten.

Finansminister Sigbjørn Johnsen omtaler rentenivået i Norge som svært lavt, og sier at det ikke må legges til grunn for de som tar opp lån til boligkjøp.

- Rentenivået i Norge er nå svært lavt. Selv om Norges Banks rentebane er noe nedjustert, signaliserer Norges Bank en gradvis økning i rentene gjennom de neste årene. Det er viktig at norske husholdninger ikke legger dagens lave rentenivå til grunn når de vurderer låneopptak og boligkjøp, sier finansminister Johnsen.

Les også: 2 % rente ut 2010

Ministeren sier at han også merker seg at rentebanen blir nedjustert.

- Usikkerheten internasjonalt er særlig knyttet til de store utfordringene flere land i Europa står ovenfor med hensyn til offentlige budsjetter og gjeld. Svekket tillit til at Hellas og andre land i Sør Europa vil være i stand til å betjene sine statslån har ført til fornyet uro i de internasjonale finansmarkedene. Disse problemene viser hvor viktig det er å holde orden i økonomien og føre en ansvarlig økonomisk politikk, sier Johnsen.

Han peker også på at Norges Bank skriver at høyere påslag i pengemarkedsrentene i Norge, noe lavere vekst i norsk økonomi fremover og litt lavere lønnsvekst trekker i retning av å øke renten noe senere enn anslått tidligere.

Slik kan renten bli
Sentralbanken ser for seg at renten stiger til 2,25 prosent sommeren 2011 og til 2,75 prosent ved utgangen av 2011.

Deretter ser Norges Bank for seg at tempoet i renteoppgangen blir skrudd kraftig opp slik at styringsrenten når 3,5 prosent i desember 2012 og over fire prosent i desember 2013.

Les også:
-Kan få rentekutt i høst
75.000 norske dollarmillionærer

Personvernpolicy