Bondelagets årsmøte:

Frykter politisk pendel

Høyre-venstre-svingninger? Nils T. Bjørke frykter politisk ustabilitet med et svakt sentrum. Foto: Thomas Vermes
Høyre-venstre-svingninger? Nils T. Bjørke frykter politisk ustabilitet med et svakt sentrum. Foto: Thomas Vermes

- Et svekket sentrum kan utløse en ustabil politisk framtid, advarer bondelagsleder Nils T. Bjørke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lillehammer (ABC Nyheter): - Vi var særs glade da det ble en rødgrønn regjering da stemmene var talt opp ved stortingsvalget i fjor, men lei for at sentrum ble så svekket - selv om Senterpartiet holdt stand.

Det oppsummerte Nils T. Bjørke i sin åpningstale til årsmøtet i Norges Bondelag, som åpnet i dag.

Blant gjestene er statsminister Jens Stoltenberg, som er på bonde-årsmøtet for aller første gang. Mindre oppsiktsvekkende er det at landbruks- og matminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet avbrøt ferien for å komme på møtet.

Pendel framfor stabilitet

Bjørke avleverte en klar bekymring over at et svekket sentrum i framtida vil skape pendelsvingninger mellom høyre og venstre fra valg til valg.

- For oss som er avhengige av at «den norske modellen» blir videreført og styrka, er det svært uheldig dersom sentrum ikke lenger blir tunga på vektstkåla, men at velgerne enten trekker mot høyre eller venstre, framholdt Bjørke i sin første landsmøtetale som leder.

- Det vil gjøre det vanskelig for landbruksnæringa som er avhengig av langsiktige investeringer. Politisk stabilitet og langsiktighet er ekstra viktig for vår nærings, forklarer Bjørke.

Vil snakke til høyre og venstre

- Dette gjør at vi må øke innsatsen både mot høyre- og venstresida i politikken. Vi må bli enda bedre til å forklare konsekvensene av å avvikle ordninger som er kjempet fram av generasjoner med bønder og samvirkefolk, sier Bjørke.

Han vil få en formidabel oppgave. Både Høyre og Fremskrittspartiet går inn for dramatiske kutt i de statlige tilskuddene til landbruket. Frp vil rett og slett frata bøndene forhandlingsretten for en jordbruksavtale.

Et Høyre-landsmøte i fjor diskuterte det samme. Et snaut flertall vedtok å beholde jordbruksforhandlingene.

- Hva mener du med å øke innsatsen mot høyre og venstre i politikken?

- Mange politikere tror det finnes enkle løsninger som likevel bevarer norsk landbruk. Vi må forklare at slik er det ikke, sier Bjørke til ABC Nyheter.

Men heller ikke rødgrønt

Da er det ikke greit for Bondelaget når lederen fra talerstolen anklaget regjeringen for å bryte egne løfter ved årets jordbruksoppgjør.

Misnøyen fra bøndenes side var så stor at Norsk Bonde- og Småbrukarlag brøt forhandlingene, mens Bondelaget underskrev for å unngå et dårligere resultat.

- Et brudd ville medført 200 millioner kroner mindre til oss bønder. For oppslutningen om Bondelagete ville kanskje et brudd bli bedrer. Men vi valgte å prioritere den norske bonden, sier han.

Personvernpolicy