Oljeselskap vil bygge tunnel for oljetransport

- Ideen er ikke dårlig, men den holder ikke, sier Bellona-leder Frederic Hauge.(Foto: Scanpix)
- Ideen er ikke dårlig, men den holder ikke, sier Bellona-leder Frederic Hauge.(Foto: Scanpix)

Oljeselskapet North Energy har planer om å bygge en oljetunnel som kan brukes til å frakte olje og gass utenfor Lofoten til land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen innebærer at olje og gass kan bringes til land uten at sjøen blir utsatt for forurensing, skriver Aftenposten.

– Vi har slått sammen forskjellig kjent teknologi. Prosjektet er realistisk, men kostnadene vil variere med ulik fjellkvalitet og inneholder derfor en kostnadsrisiko, sier administrerende direktør Erik Karlstrøm i det Alta-baserte selskapet North Energy.

Veritas har akseptert de tekniske løsningene til en slik oljetunnel, og flere steder i Lofoten og Vesterålen er blitt utpekt som egnede steder for et slikt prosjekt. Et komplett anlegg cirka 35 kilometer ut til olje- eller gassfunn vil koste 6-7 milliarder kroner.

– Om vi skulle bli utsatt for et ukontrollerbart oljeutslipp, vil dette bli inne i tunnelen, og kan lettere håndteres, sier Karlstrøm.

Men Bellona er skeptisk til planene.

– Jeg synes ikke en slik oljetunnel løser så mange problemer. Ideen er ikke dårlig, men den holder ikke, sier Bellona-leder Frederic Hauge.

Han viser til at tankskip uansett må hente olje fra eventuelle landanlegg, og han tviler dessuten på at tunneler som dette kan bli helt tette.

– Om et worst case-scenario skulle inntreffe, må tunnelene ha enorme dimensjoner for å kunne hindre at oljen kommer ut i havet og naturen, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy