ESA-avgjørelse

Norge får holde profitt-barnevern ute

Ikke handelsvare: Barn som trenger Barnevernets hjelp, må ikke legges ut for kommersielle anbudskonkurranser. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Ikke handelsvare: Barn som trenger Barnevernets hjelp, må ikke legges ut for kommersielle anbudskonkurranser. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Det er ikke i strid med EU-reglene at norske myndigheter prioriterer ideelle organisasjon ved tildeling av barneverns-oppdrag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): ESA, overvåkingsorganet i Brussel som skal påse at Norge følger EUs regler for det indre marked, avviser nå to klager som kommersielle selskaper har reist mot Norge.

25. april skrev ABC Nyheter at kommersielle aktører krevde slutt på at Norge prioriterer ideelle organisasjoner når oppdrag innenfor barnevernstjenester blir utlyst.

Les: Vil presse Frelsesarmeen ut av barnevern.

Utfordret offentlige innkjøp

Klagerne mente at Norge med dette brøt med EUs strenge regler om fri konkurranse om offentlige innkjøp, ikke-diskriminering samt at dette bryter med friheten til å etablere selskaper og levere tjenester.

Sosiale tjenester kan unntas

Overvåkingsorganet ESA konkluderer imidlertid med at Norge ut fra sitt sosiale system kan reservere offentlige kontrakter av denne typen for non-profitt-virksomheter.

ESA påpeker at en slik ordning ikke diskriminerer utenlandske selskaper framfor norske, eller bryter med reglene for etablerings- og leveringsrett.

Lysbakken fikk rett

Til ABC Nyheter sa barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) i april at den norske politikken ikke er i strid med EU-reglene. Nå får han altså medhold av ESA.

- Det er et viktig politisk mål for regjeringen at vi skal kunne gjøre en slik prioritering, framholdt Lysbakken.

Heller barnevern enn utbytte

- Vi er opptatt av å styrke den offentlige kapasiteten og å verne gode, ideelle institusjoner, sa Lysbakken.

- Så er jeg opptatt av at de pengene vi bevilger til barnevern, skal brukes til barnevern, fortsatte han, og konkluderte:

- Å hindre at barneverns-penger flyter ut til utbytte i kommersielle selskaper, er et spørsmål om å få mest mulig barnevern igjen for pengene.

Les ESAs avgjørelse.


Personvernpolicy