Bildt i sentrum for gransking av svensk oljeselskap

Sveriges utenriksminister Carl Bildt (bildet) satt tidligere i styret for Lundin Petroleum, som anklages for brudd på folkeretten i Sudan. (Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX)
Sveriges utenriksminister Carl Bildt (bildet) satt tidligere i styret for Lundin Petroleum, som anklages for brudd på folkeretten i Sudan. (Arkivfoto: REUTERS/SCANPIX)

Svenske myndigheter skal etterforske om oljeselskapet Lundin Petroleum, der utenriksminister Carl Bildt tidligere satt i styret, har begått brudd på folkeretten i Sudan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Socialdemokraterna varslet mandag at de vil be Bildt ta en pause fra utenriksministerjobben på grunn av etterforskningen.

Svensk påtalemyndighet besluttet mandag å innlede en etterforskning av Lundin Petroleum som mistenkes for å gjort seg skyldig i brudd på folkeretten i Sudan.

I en pressemelding mandag sier statsadvokat Magnus Elving at beslutningen er tatt på grunnlag av en rapport fra en gruppe frivillige organisasjoner om oljeselskapets tidligere virksomhet i Sudan, under sitt daværende navn Lundin Oil.

I rapporten hevder gruppa European Coalition on oil in Sudan (ECOS) at Lundin Petroleum, der utenriksminister Carl Bildt tidligere satt i styret, begikk flere brudd på folkeretten under virksomheten i Sudan fra 1997 til 2003.

Drept og voldtatt

Ifølge rapporten skal oljeselskapet indirekte ha hjulpet det sudanske regimet med å bruke sudanske soldater og lokal milits for å fordrive og tvangsflytte sivilbefolkningen i områdene der det var oppdaget olje.

Rundt 200 000 sørsudanere ble drevet fra sine hjem, landsbyene deres ble brent ned, mange menn ble drept og kvinner voldtatt, heter det i rapporten.

Ifølge svensk påtalemyndighet finnes det grunn til å tro at «brudd er blitt begått og at det kan finnes en svensk tilknytning til slike brudd».

Ingen Bildt-kommentar

Carl Bildt ønsker ikke å uttale seg om saken.

– Dette er ikke noe vi kommenterer. Vi kan bare konstatere at etterforskningen er i gang, sier hans pressesekretær Irena Busic ifølge avisa Expressen.

Bildt har tidligere hilst en etterforskning velkommen, skriver Dagens Juridik på sine nettsider.

Bildt satt i Lundin Petroleums styre fra 2001 til 2006. (©NTB)

Personvernpolicy