Kritiserer Hvalfangstkommisjonens kvoteforslag

Ei lita jente slipper ut en oppblåsbar hval i en innsjø i Longtanhu-parken i Beijing under et Greenpeace-arrangement denne måneden i protest mot hvalfangst. Foto: REUTERS/SCANPIX
Ei lita jente slipper ut en oppblåsbar hval i en innsjø i Longtanhu-parken i Beijing under et Greenpeace-arrangement denne måneden i protest mot hvalfangst. Foto: REUTERS/SCANPIX

Vitenskapskomiteen i Den internasjonale hvalfangstkommisjonen IWC mener de foreslåtte fangstkvotene for de neste ti årene er for høye.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om hvalfangst

* Medlemmene av IWC (Den internasjonale hvalfangstkommisjonen) stemte i 1982 for å innføre totalforbud mot all kommersiell hvalfangst

* Norge reserverte seg og driver fortsatt kommersiell fangst av vågehval, selv om Norge er medlem av IWC

* Norge har satt en egen kvote for vågehval innenfor det myndighetene mener er forsvarlige, bærekraftige rammer. Kvoten har variert mellom 300 og vel 1.000 hval årlig. I 2010 er kvoten på 1.286 dyr.

* Norge og Island er de eneste nasjonene i verden som driver kommersiell hvalfangst.

* Japan driver det de kaller forskningsfangst – noe som er tillatt ifølge IWCs regelverk. Men fangsten er på nærmere 1.000 dyr, og det meste av kjøttet ender på markedet i Japan.

* De 88 medlemsstatene i IWC er samlet til årsmøte i Agadir i Marokko fra 21. til 25 juni. En arbeidsgruppe i IWC har utarbeidet et kompromissforslag som åpner for begrenset kommersiell hvalfangst de neste ti årene. Forslaget har allerede møtt betydelig motstand. (©NTB)

Det opplyser informerte kilder til nyhetsbyrået AFP mandag, samme dag som vitenskapskomiteen skal legge fram rapporten for IWC.

88 land møtes i Agadir i Marokko denne uken for å diskutere forslagene til fangstkvoter som IWC nå legger fram. Målet er å forsøke å løse den fastlåste situasjonen som nesten har ødelagt det internasjonale hvalfangstregimet.

Til tross for at IWC-landene har vedtatt å forby kommersiell hvalfangst, driver tre land, Norge, Island og Japan, fortsatt fangst. Norge og Island driver kommersiell fangst, mens Japan hevder å drive forskningsfangst. Over 1.500 hval ble tatt i 2008-2009-sesongen alene.

IWCs forslag går ut på at tillatt fangst de neste fire årene skal være på cirka 90 prosent av resultatet i 2008-2009, for deretter å reduseres ytterligere fram til 2020.

Men IWCs vitenskapskomité, som har møttes de siste to ukene, vil etter alt å dømme si at denne reduksjonen er for liten, ifølge medlemmer av komiteen. (©NTB)

Personvernpolicy