Kritiserer Hvalfangstkommisjonens kvoteforslag

* Medlemmene av IWC (Den internasjonale hvalfangstkommisjonen) stemte i 1982 for å innføre totalforbud mot all kommersiell hvalfangst
* Norge reserverte seg og driver fortsatt kommersiell fangst av vågehval, selv om Norge er medlem av IWC
* Norge har satt en egen kvote for vågehval innenfor det myndighetene mener er forsvarlige, bærekraftige rammer. Kvoten har variert mellom 300 og vel 1.000 hval årlig. I 2010 er kvoten på 1.286 dyr.
* Norge og Island er de eneste nasjonene i verden som driver kommersiell hvalfangst.
* Japan driver det de kaller forskningsfangst – noe som er tillatt ifølge IWCs regelverk. Men fangsten er på nærmere 1.000 dyr, og det meste av kjøttet ender på markedet i Japan.
* De 88 medlemsstatene i IWC er samlet til årsmøte i Agadir i Marokko fra 21. til 25 juni. En arbeidsgruppe i IWC har utarbeidet et kompromissforslag som åpner for begrenset kommersiell hvalfangst de neste ti årene. Forslaget har allerede møtt betydelig motstand. (©NTB)
Det opplyser informerte kilder til nyhetsbyrået AFP mandag, samme dag som vitenskapskomiteen skal legge fram rapporten for IWC.
88 land møtes i Agadir i Marokko denne uken for å diskutere forslagene til fangstkvoter som IWC nå legger fram. Målet er å forsøke å løse den fastlåste situasjonen som nesten har ødelagt det internasjonale hvalfangstregimet.
Til tross for at IWC-landene har vedtatt å forby kommersiell hvalfangst, driver tre land, Norge, Island og Japan, fortsatt fangst. Norge og Island driver kommersiell fangst, mens Japan hevder å drive forskningsfangst. Over 1.500 hval ble tatt i 2008-2009-sesongen alene.
IWCs forslag går ut på at tillatt fangst de neste fire årene skal være på cirka 90 prosent av resultatet i 2008-2009, for deretter å reduseres ytterligere fram til 2020.
Men IWCs vitenskapskomité, som har møttes de siste to ukene, vil etter alt å dømme si at denne reduksjonen er for liten, ifølge medlemmer av komiteen. (©NTB)