Vekterne tilbake på jobb

Vekterne på Nasjonalgalleriet var søndag tilbake på jobb etter at partene i vekterkonflikten kom til enighet natt til søndag. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Vekterne på Nasjonalgalleriet var søndag tilbake på jobb etter at partene i vekterkonflikten kom til enighet natt til søndag. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)

Vektere over hele landet er tilbake på jobb etter en ukelang streik om penger og lønnsutvikling. Men det kan ta noen dager før minibanker og butikkasser igjen er fulle av kontanter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flytrafikken går som normalt ved flyplassene som har vært berørt av streiken, turistene kommer inn dørene ved museene og verditransportene er i gang. Men flere steder er minibankene fortsatt tomme for penger.

– Vi må forholde oss til blant annet forsikringene våre, som har begrensninger på hvor store verdier vi kan transportere om gangen, sa konserndirektør Peter Wesenberg i verditransportselskapet NOKAS Verdi til NTB før helgen.

Streiken blant 2.500 vektere organisert i Norsk Arbeidsmandsforbund var over ved midnatt lørdag, etter en ukelang og til tider svært fastlåst konflikt. Da hadde partene sittet sammen til frivillig mekling hos Riksmeklingsmannen siden klokken 10 lørdag formiddag.

– Harde forhandlinger

Forhandlingsleder Erna Hagensen i Norsk Arbeidsmandsforbund beskriver forhandlingene som svært harde.

– Først og fremst er jeg veldig glad for at vi fikk en løsning, sier hun til NTB.

Vekterne har oppnådd et generelt tillegg på 7,19 kroner. Helg- og nattillegg skal økes med 2 kroner i 2010 og med 3 kroner i 2011, og partene er enige om å sikre en bedre lønnsutvikling i bransjen.

– Dette er et bedre økonomisk tilbud enn det vi fikk da det ble brudd i forhandlingene, sier Hagensen. Hun er spesielt tilfreds med at vekterne er gitt årlige særskilte forhandlinger.

Forhandlingsleder Petter Furulund i NHO Service sier til VG Nett at han er lettet over at det ble en løsning på konflikten.

– Vi følte et utrolig stort ansvar for alle som skulle på ferie og andre som er berørt av dette. Vi følte det nesten umulig å forlate dette stedet i fortsatt streik, da ville det vart i mange uker. Det presset har gjort at vi gikk med på ting vi ellers ikke ville akseptert. Når det er sagt, er det likevel til å leve med, sier Furulund.

Murring

Det anbefalte forslaget i meklingen skal nå til uravstemning blant Arbeidsmandsforbundets medlemmer.

– Vi har gjennom denne konflikten fått vist at det er mulig å oppnå et bedre resultat. Forhandlingsutvalget anbefaler enstemmig forslaget, sier forbundsleder Erna Hagensen.

Begge parter stilte med toppet lag til meklingsmøtet lørdag. Arbeidsmandsforbundets delegasjon var styrket med LOs nestleder Tor-Arne Solbakken, mens NHO-direktør Svein Oppegaard mønstret på for motparten.

– Jeg tar det som et tegn på at det er en alvorlig situasjon, med en såpass tung streik, sa riksmeklingsmann Kari Gjesteby til NTB mens meklingen pågikk. (©NTB)

Personvernpolicy