Går mot dyrere lån

Har du et lån på 333.333 kroner, koster det deg 50 rentekroner ekstra per måned etter skatt (Foto: Scanpix).
Har du et lån på 333.333 kroner, koster det deg 50 rentekroner ekstra per måned etter skatt (Foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Bank kommer ikke til å heve styringsrenta under rentemøtet til uka, tror ekspertene. Likevel kan boliglånet ditt blir dyrere i tiden som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kalkulatorer

Privatøkonomisk simulering
Kalkulatoren beregner hva forskjellige typer endringer betyr for din privatøkonomi. Du kan blant annet se på endringer i lønn, rente, energipriser, og størrelse på lån.

Renteendringens betydning
Kalkulatoren regner ut hvor mye en renteendring betyr for deg per måned.

Hvor mye kan du låne
Kalkulatoren gir deg et reelt bilde av hvor mye du tåler å låne ut fra dine forutsetninger. Den inneholder flere funksjoner. Den er tilkoblet en full skattemodul, den beregner levekostnadene etter familiesammensetningen, og den beregner ulike typer lån.

Hvor mange år tar det å nedbalte lånet
Kalkulatoren beregner hvor lang tid det tar å nedbetale et lån til null, med et gitt beløp per termin.

Hvor stor lån dekker dette terminbeløpet
Kalkulatoren regner ut hvor mye et fast beløp eller en gitt inntekt dekker av lån.

Lånesamlingskalkulator
Sjekk hvor mye du kan spare ved å samle dyre smålån inn i et nytt lån.

Ingen tror Norges Bank kommer til å heve styringsrenta før om en god stund, kanskje ikke før andre halvår neste år, hvis Statistisk sentralbyrå (SSB) får rett i sine prognoser.

Vekstutsiktene internasjonalt er fortsatt dystre, og kommer trolig til å være det i lang tid framover. Derfor vil sentralbanken holde styringsrenta nede for ikke å svekke konkurranseevnen til norsk eksportnæring for mye, tror ekspertene.

– Både signalene Norges Bank har gitt og den økonomiske situasjonen i Europa tilsier at styringsrenta blir holdt uendret, sier økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole til NTB.

Det er sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets helt enig i.

– Renteøkning nå vil være mer aggressivt enn Norges Bank ønsker, sier han.

Sjekk effekten av renteøkningen med våre kalkulatorer:

Privatøkonomisk simulering
Renteendringens betydning
Hvor mye kan du låne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spansk gjeldskrise

Likevel kan banken din finne på å sette opp renta på boliglånet ditt, fordi den internasjonale pengemarkedsrenta stiger parallelt med omfanget av de europeiske gjeldsproblemene. De siste gjeldsproblemene til Spania kan bli utslagsgivende for norske banker og bidra til å dra utlånsrenta opp der risikoen er størst, tror analytiker Pål Ringholm i First Securities.

Det kan innebære dyrere boliglån for dem som har lånt mest og for norske bedrifter, ifølge NRK. Ringholm tror de som har lån på 80 prosent eller mer av boligens verdi vil få mye større kostnader enn de som har lån på 60 prosent av boligverdien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De største norske bankene skal hente finansiering i utlandet, og for dem er kostnadene allerede blitt mye høyere. Vi snakker om at det er blitt nesten ett prosentpoeng dyrere for bankene å hente sine siste kroner, sier Ringholm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å spå

Grytten er enig i at stigende pengemarkedsrente er et scenario som kan medføre renteøkning fra kreditorene til forbrukere og bedrifter, men understreker at det er flere sannsynlige scenarier som er aktuelle.

– Ønsket om å holde lav styringsrente på grunn av vekstutsiktene internasjonalt og differansen til pengemarkedsrenta vil legge press på Norges Bank fra hver sin kant, sier Grytten.

Bruce påpeker at pengemarkedsrenta allerede har steget og ligger nå et godt stykke over det Norges Bank har i sine prognoser. Utviklingen vil antakelig påvirke det norske rentenivået hvis problemene blir vedvarende, tror han.

– Vi ser de samme trekkene som under finanskrisen, men i mindre omfang. Økte innlånskostnader vil etter hvert slå ut i høyere lånekostnader for forbrukerne og bedriftene. Det vil på sikt svekke økonomien, sier han. (©NTB)