Kan ta en uke før pengene er tilbake

Landet rundt sliter nå banker, butikker, minibanker med å gi vekslepenger og kontanter til kundene sine. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)
Landet rundt sliter nå banker, butikker, minibanker med å gi vekslepenger og kontanter til kundene sine. (Foto: Kyrre Lien / SCANPIX)

Selv om streiken skulle ta slutt i helgen, kan det likevel ta så mye som en uke før pengetomme banker og butikker er fulle igjen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I beste fall vil kontantene være tilbake igjen enkelte steder tidligst mandag. Landet rundt sliter nå banker, butikker, minibanker med å gi vekslepenger og kontanter til kundene sine. Andre steder blir det meldt om opphopning av store mengder sedler, fordi verditransportselskapene ikke kommer og henter som vanlig.

I verste fall vil det ta opp til en uke å ta inn etterslepet vekterstreiken har medført så langt, ifølge konserndirektør Peter Wesenberg i NOKAS Verdi.

– Selv om vi kunne kjørt mer enn normalt, kommer vi ikke til å gjøre det. Vi må forholde oss til blant annet forsikringene våre, som har begrensninger på hvor store verdier vi kan transportere om gangen, sier han til NTB.

Vakt Service, som eier NOKAS Verdi, har 70 prosent av markedet knyttet til verditransport i Norge. Også tilgjengelig kapasitet på vekt og volum vil være begrensende for Vakt Service. Wesenberg sier selskapet uansett vil sette sikkerheten først.

Les også: Slik blir denne familien rammet av vekterstreiken

Setter inn alt

Loomis har de resterende 30 prosentene av verditransportmarkedet. Der er målet nå å være tilbake på normalt nivå allerede etter 24 timer. Skulle streiken bli avblåst i løpet av lørdagen, betyr det at Loomis’ kunder vil ha kontanter igjen mandag.

– Denne streiken har gått hardt ut over tredjepart. Det ligger i kortene at vi kommer til å sette inn det vi har av kapasitet for raskest mulig å komme tilbake til normalt drift, sier administrerende direktør Steve Gilberg i Loomis.

Normalt vil arbeidet gjenopptas klokken 6 morgenen etter at en streik er avblåst. Dermed er det mest sannsynlig at pengeutkjøringene til streiketomme banker, butikker, minibanker og andre institusjoner som trenger kontanter, tidligst kan starte søndag morgen.

Møtes til mekling

Partene i vekterstreiken vil lørdag sette seg ned hos meklingsmann Kari Gjesteby for å forsøke å finne grunnlag for å avslutte streiken. Mislykkes de kommer situasjonen til å bli prekær fra mandag av. Da tar Arbeidsmandsforbundet ut ytterligere 800 medlemmer i streik. Omtrent tre av fire medlemmer i forbundet vil dermed ha lagt ned arbeidet.

Vekternes forbundsleder, Erna Hagensen, håper på løsning og framhever at «ingen er tjent med en streik». Forhandlingsleder Petter Furulund i NHO Service signaliserer nye anstrengelser for å tilfredsstille arbeidstakerne.

– Vi vil snu alle stener på nytt for å se hvilke muligheter vi har i meklingen, blant annet ved å se hva andre med tilsvarende utfordringer har gjort for å bli enige, sier Furulund. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Personvernpolicy