Mistillitsforslag mot Riis-Johansen

En samlet opposisjon vil fredag fremme mistillit mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Fra venstre Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Erna Solberg (H). Foto: Kyrre Lien / Scanpix
En samlet opposisjon vil fredag fremme mistillit mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Fra venstre Trine Skei Grande (V), Siv Jensen (Frp), Hans Olav Syversen (KrF) og Erna Solberg (H). Foto: Kyrre Lien / Scanpix

En samlet opposisjon vil fremsette mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Ap) i Mongstad-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Mongstad-utsettelsen

* Fangst og lagring av CO2 fra naturgass er utpekt som det norske månelandingsprosjektet av statsminister Jens Stoltenberg (Ap). Månelandingen skulle skje på Mongstad. Statoil anslår at man må investere rundt 25 milliarder kroner for å bygge et testsenter der CO2 skulle fanges i avgassene fra et gasskraftverk.

* Opprinnelig skulle gassen renses fra dag én. Men regjeringspartnerne ble i 2006 enige om et kompromiss der renseteknologien skulle være på plass fra 2014. Nå er prosjektet skjøvet ytterligere fram i tid. En beslutning om bygging av fullskalaanlegget skal tidligst tas i 2014, noe som innebærer at det først vil kunne stå klart i 2018.

Etter å ha ventet i det lengste vil også Høyre og Venstre stille seg bak det varslede mistillitsforslaget mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Det ble klart under en presseorientering i Stortinget torsdag ettermiddag, hvor alle de parlamentariske lederne i opposisjonen deltok.

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet var fra før av beredt til å stille mistillitsforslag mot olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp). Høyre og Venstre har først bestemt seg nå.

– Det er hevet over enhver tvil at Stortinget er ført bak lyset i Mongstad-saken. Jeg er glad for at de øvrige opposisjonspartiene også har kommet fram til en slik konklusjon, sier fungerende parlamentariske leder Hans Olav Syversen i KrF.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener regjeringen også har lurt velgerne fordi den under valgkampen i fjor ikke sa noe om usikkerheten rundt framdriften.

– Visste i april

Opposisjonen hevder å ha dokumentasjon som viser at Riis-Johansen allerede tidlig i fjor vår kjente til at den opprinnelige tidsplanen for Mongstad-utbyggingen var urealistisk. I den opprinnelige planen heter det seg at et fullskala renseanlegg skulle stå ferdig i 2014. Den milepælen er nå utsatt i flere år.

Statsråden har dessuten hatt flere anledninger til å korrigere informasjonen han ga Stortinget, uten å benytte seg av dem, ifølge Høyre-leder Erna Solberg.

– Onsdag fikk vi en rapport som viste at Riis-Johansen var kjent med at fristen var helt urealistisk. Likevel holdt han fast ved dette tidspunktet under debatten om testanlegget i mai i fjor. I et brev til Venstre og Høyre onsdag holder han dessuten fast ved at han har informert riktig. Disse to punktene har vært avgjørende for Høyre, sier Solberg.

Høyre ville i utgangspunktet nøye seg med å uttale sterk kritikk mot Riis-Johansen, men mangel på anger og ydmykhet fikk begeret til å renne over.

Krever unnskyldning

Bare en utvetydig beklagelse fra statsminister Jens Stoltenberg (Ap) fredag kan hindre et felles mistillitsforslag. En slik ydmykende manøver, kommer han neppe til å foreta, tror Frp-leder Siv Jensen.

– Det er fullstendig usannsynlig, slik tonen derfra har vært så langt, sier hun til NTB.

Høyre-leder Erna Solberg er åpen for å snu mens Venstre-leder Trine Skei Grande sier at «brutt tillit kan bygges opp igjen». Syversen er enda klarere på at KrF kan ombestemme seg.

– Hvis statsministeren tar selvkritikk og beklager, er vi beredt til å vurdere vårt standpunkt på nytt. Det har skjedd før og det kan skje igjen, sier han.

Blir ikke vedtatt

Regjeringspartiene har som kjent flertall i Stortinget. Mistillitsforslaget kommer ikke til å bli vedtatt. De parlamentariske lederne Helga Pedersen (Ap), Bård Vegar Solhjell (SV) og Trygve Slagsvold Vedum (Sp) stiller seg uforstående til grunnlaget for mistillitsforslaget.

– Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen har vår tillit, og et mistillitsforslag vil ikke få flertall i Stortinget, fastslår de.

Statsråd Terje Riis-Johansen ville torsdag kveld ikke kommentere mistillitsforslaget.

(©NTB)

Personvernpolicy