Håp om en løsning i helgen

Håp om en løsning i helgen
Håp om en løsning i helgen

Etter tre timer med uformelle samtaler, ble partene i vekterstreiken enige om å fortsette med frivillig mekling lørdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter tre timers uformelle samtaler hos riksmeklingsmann Kari Gjesteby torsdag ble forhandlingslederne i Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service enige om å fortsette lørdag i mer ordnede former for frivillig mekling.

Hvis dette forsøket ikke fører fram, vil streiken bli ytterligere opptrappet fra mandag morgen samtidig som faren for tvungen lønnsnemnd rykker nærmere.

Avinor permitterer

Avinor sendte torsdag permitteringsvarsel til egne ansatte ved lufthavnene som er rammet av streiken.

– Vi beklager at vi må gå til dette skrittet, men konfliktens omfang og varighet og mulig opptrapping gjør at vi må forberede oss på permitteringer, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor.

Det statlige selskapet varsler at publikum må regne med lange køer på flyplassene i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø. Fredag er ventet å bli en stor trafikkdag. Da kan de som reiser over Oslo Lufthavn Gardermoen også regne med en viss ventetid. Trafikken fra og til Gardermoen har så langt gått som tilnærmet normalt.

Føler presset

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby t.v. sammen med administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service og forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet før møtet om vekterkonflikten torsdag. Foto: ScanpixRiksmeklingsmann Kari Gjesteby t.v. sammen med administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service og forbundsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet før møtet om vekterkonflikten torsdag. Foto: Scanpix

Riksmeklingsmann Kari Gjesteby kalte forhandlingslederne i Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service inn til uformelle samtaler torsdag.

– Det blir frivillig mekling lørdag klokken 10, sier informasjonssekretær Trond Erik Thorvaldsen i Arbeidsmannsforbundet til NTB.

I forkant av de uformelle samtalene ga forhandlingsleder Petter Furulund i NHO Service uttrykk for at han merker presset.

– Jeg får uendelig mange henvendelser hele døgnet, både fra bedrifter og fra sosialklienter som ikke får pengene sine og andre som berøres. Jeg føler et enormt press. Det er veldig ubehagelig. Denne streiken har store samfunnsmessige konsekvenser, selv om det så langt ikke er fastslått at det er fare for liv og helse. Jeg håper vi har noe å snakke om, sa Furulund.

Hågensen er optimist

Forbundsleder Erna Hagensen sier vekternes krav ikke er endret, men at hun er optimist. Hun mener det hviler en forpliktelse på begge parter til å finne en løsning på konflikten.

– I enhver mekling vil det selvsagt dreie seg om å gi og ta, sier Hagensen.

Vekterne har varslet en opptrapping av streiken fra mandag, som eventuelt vil føre til at tre av fire organiserte vektere tas ut i streik. Streiken rammer allerede en rekke samfunnsfunksjoner.

(©NTB)

Personvernpolicy