Får rasende reaksjoner på vekterstreiken

Minibanker gåt tomme, og bankene oppfordrer folk til å bruke kort ved innkjøp under streiken. (Foto: Scanpix)
Minibanker gåt tomme, og bankene oppfordrer folk til å bruke kort ved innkjøp under streiken. (Foto: Scanpix)

- Jeg har aldri før fått så sterke og mange klager, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptrappingen har også ført til at flytrafikken fra Nord-Norge og nedover langs kysten stort sett er stanset opp. Sola er redusert, mens Kristiansand flyplass er stengt. Torp og Rygge er foreløpig ikke berørt.

– Ved Gardermoen er trafikkavviklingen gått ganske bra i løpet av dagen. Det skyldes at flere hundre vektere enten er organisert i et annet forbund enn det som er i streik, eller ikke organisert, sier administrerende direktør Petter Furulund i NHO Service til NTB.

Gradvis dårligere

Han sier at tilbudet til de reisende gradvis blir dårligere og dårligere.

– Vi får masse rasende reaksjoner. Jeg har aldri før fått så sterke og mange klager, sier Furulund. Han frykter ytterligere opptrapping og at samfunnskonsekvensene etter hvert blir så store at myndighetene må gripe inn med tvungen lønnsnemnd.

– Men det sitter nok langt inne, og vi er ikke der ennå, sier han.

Furulund merker seg påstandene om streikebryteri, men sier at det i vekterbransjen blir mange gråsoner om hva som er hva, når personer flyttes rundt og hentes inn for å dekke opp for dem som er i streik.

– Her er det både juss og moral, sier Furulund.

Mangel på sedler

Nokas Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.

Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet. Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i Nokas Verdi. Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene.

– Vi har fått melding om at enkelte automater er gått tomme, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Både Nordea og de øvrige bankene ber folk bruke kort ved innkjøp under streiken.

– Det er mulig å bruke kort de aller fleste steder, og folk gjør det mer og mer. Det er all grunn til å fortsette med det, og ikke gjøre seg avhengig av kontanter, sier Sevang.

Museumsstreik

Nærmere 2.500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved enkelte bomanlegg, vakthold i forretninger og andre steder der det brukes vektere.

Blant institusjonene som trenger vakthold er Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet i Oslo. De måtte stenge dørene tirsdag.

På Gardermoen ble streiken trappet opp tirsdag morgen slik at 110 av vekterne nå er i streik. På Stavanger lufthavn Sola ble 33 vektere tatt ut.

Etter opptrappingen er nå det aller meste av rutetrafikken innstilt ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken. (©NTB)

Personvernpolicy