Minibanker tømmes – bankene ber folk bruke kort

Landets minibanker er i ferd med å gå tomme. Både Nordea og de øvrige bankene håper folk vil bruke kort ved innkjøp under streiken. (Foto. Kyrre Lien / SCANPIX)
Landets minibanker er i ferd med å gå tomme. Både Nordea og de øvrige bankene håper folk vil bruke kort ved innkjøp under streiken. (Foto. Kyrre Lien / SCANPIX)

Bankene oppfordrer folk til å bruke kort når de betaler mens vekterstreiken pågår. Tirsdag gikk flere minibanker tomme, og de blir ikke etterfylt når vekterne er i streik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nokas Verdi, som står for fylling av 70 prosent av landets minibanker, stoppet tirsdag utkjøringen av penger etter at vektere i selskapet ble tatt ut i streik.

Dette vil berøre banker og næringskunder over hele landet. Daglig kjører selskapet ut mellom 500 millioner og 1 milliard kroner, opplyser konsernsjef Peter Wesenberg i Nokas Verdi. Minibankene fylles et par ganger ukentlig, men mye tyder på at folk har tatt ut mer enn vanlig de siste dagene. Da går automatene raskere tomme.

Større uttak

– Vi har fått melding om at enkelte automater er gått tomme. Det har vært en viss økning i antall uttak og størrelsen på uttak den siste tiden, sier informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea.

Både Nordea og de øvrige bankene håper folk vil bruke kort ved innkjøp under streiken.

– Det er mulig å bruke kort de aller fleste steder, og folk gjør det. Det er all grunn til å fortsette med det og ikke gjøre seg avhengig av kontanter, sier Sevang.

Museumsstreik

Nærmere 2.500 vektere er nå i streik etter at vekterstreiken ble trappet opp tirsdag. Det rammer foruten transport av penger også sikkerhetskontrollene på flyplassene, innkreving ved enkelte bomanlegg, vakthold i forretninger og andre steder der det brukes vektere.

Blant institusjonene som trenger vakthold er Nasjonalgalleriet og Arkitekturmuseet i Oslo. De måtte stenge dørene tirsdag.

Litt lengre køer

På Gardermoen ble streiken trappet opp tirsdag morgen slik at 110 av vekterne nå er i streik. På Stavanger lufthavn Sola ble 33 vektere tatt ut.

Passasjerene hadde fulgt oppfordringen om å møte i god tid på de to store flyplassene. Køene var lengre enn vanlig, men de fleste kom seg gjennom kontrollen på 15 - 20 minutter tirsdag morgen.

Etter opptrappingen er nå det aller meste av rutetrafikken innstilt ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken. (©NTB)

Personvernpolicy