Vekterstreik forsinker forhandlinger i YS

STØTTER STREIKERE I LO: YS-leder Tore Eugen Kvalheim.
STØTTER STREIKERE I LO: YS-leder Tore Eugen Kvalheim.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekterstreiken gjør at lønnsoppgjøret for vektere i YS blir forsinket. Organisasjonen gir likevel sin fulle støtte til de streikende vekterne i Arbeidsmandsforbundet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter) Forhandlingene mellom YS-forbundet Parat og NHO Service starter ikke før vekterstreiken er over.

- Vi har ikke bedt om et eget forhandlingsmøte med NHO. Derfor venter vi til de er ferdige i Arbeidsmandsforbundet. Dette påvirker ikke oss så mye. Det er mest problematisk for arbeidsgiverne, som må forholde seg til flere krav, sier nestleder i Parat, Vegard Einan, til ABC Nyheter.

Årsaken til at Arbeidsmandsforbundet får forhandle først er ifølge Einan at forbundet er større enn Parat. YS-forbundet organiserer imidlertid flere vektere på Oslo Lufthavn Gardermoen enn Norsk Arbeidsmandsforbund. Parat har 273 medlemmer, mens Arbeidsmandsforbundet har 224.

- Det betyr at vi kunne rammet Gardermoen hardere om det var vi som streiket. Men vi har ingen planer om å ramme sommertrafikken, sier Einan.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Rettmessig kamp

Et av Arbeidsmandsforbundets hovedkrav er å øke minstelønnsgarantien for vekterne. Den ligger nå på rundt 85 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, ifølge LO-forbundet. Mye tider på at vekterne i Parat vil få samme uttelling som kollegene i LO.

- Resultatet er ofte det samme ettersom vi har såkalt blåkopiavtale. LO baner litt vei, men det betyr ikke at vi har sammenfallende interesser, sier forhandlingssjef Turid Svendsen i Parat til ABC Nyheter.

Les også: Streik gir gratis bomplassering flere steder

Hun forteller at vekterne i Parat har fått beskjed om å jobbe som normalt. Forbundet støtter streiken fullt ut.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Statistikk viser at vekterne er blitt hengende etter i lønn. Samtidig er det et yrke som mediene har hatt stort fokus på de siste årene, med negativt fortegn. Jeg synes det er en rettmessig kamp vekterne nå kjemper, sier nestleder i Parat, Vegard Einan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vet hvor smertegrensen ligger

YS-leder Tore Eugen Kvalheim sier han har stor sympati for kravene som vekterne streiker for.

- De har et krevende arbeid, og da er det på sin plass å løfte garantibestemmelsene. Frontfagoppgjøret gikk inn på om lag 3,5 prosent. Alle vet derfor hvor smertegrensen i årets oppgjør ligger, de streikende også, sier Kvalheim til ABC Nyheter.

Les også: Partene står fortsatt langt fra hverandre

Forhandlingsleder Erna Hagensen i Arbeidsmandsforbundet mener vekterne har hatt svært dårlig lønnsutvikling sammenlignet med andre yrkesgrupper.

– En årslønn for mange vektere ligger på 279.000 kroner. I 1991 tjente de 88 prosent av en gjennomsnittlig norsk lønn. I 2008 var de kommet ned i 71 prosent av samme gjennomsnitt, sier Hagensen til Aftenposten.

2459 vektere er i streik etter opptrappingen tirsdag morgen. Det aller meste av rutetrafikken må innstilles ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken.