Fastlåst vekterkonflikt fører til opptrapping

Vekterstreiken fører til at flytrafikken innstilles ved flere flyplasser. (Foto: Scanpix)
Vekterstreiken fører til at flytrafikken innstilles ved flere flyplasser. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vekterkonflikten er fastlåst og streiken trappes kraftig opp tirsdag morgen. Partene forsøkte å finne en løsning mandag formiddag, men etter vel tre timer måtte de konstatere at de står for langt fra hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

1.003 vektere i sju vaktselskaper gikk ut i streik lørdag morgen. Fra tirsdag følges de av 1.456 kolleger. Dette får store konsekvenser for hele landet, først og fremst for flytrafikken fordi vekterne som står for sikkerhetskontrollen er tatt ut.

Stans i verditransporten kan føre til at minibankene går tomme for penger.

Bilister som passerer enkelte bomstasjoner i Østfold og Hordaland kan glede seg over at de kan kjøre gratis.

Streiken fører også til at Nasjonalgalleriet i Oslo blir stengt fra tirsdag morgen. Det samme vil Nasjonalmuseet- arkitektur.

Innstilte fly

Det aller meste av rutetrafikken må innstilles ved flyplassene i Kristiansand, Ørsta/Volda, Kristiansund, Harstad/Narvik og Lakselv. Fra før er flyplassene i Haugesund, Førde, Molde, Stokmarknes og Hammerfest rammet av streiken.

Ved Sola lufthavn vil 33 vektere streike, mens 51 nye vektere tas ut ved Gardermoen slik at 110 vektere er i streik ved Norges hovedflyplass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ambulanse- og redningsoppdrag vil bli avviklet som normalt, opplyser Avinor.

Trafikken til oljefeltene Gullfaks, Statfjord, Oseberg og Brage vil også bli berørt. I helgen ble rundt 300 oljearbeidere, som enten skulle ut på feltet eller hjem, stoppet av vekterstreiken.

Securitas

Securitas, som er det største vaktselskapet, vil ha 1.253 eller 27-28 prosent av sine vektere ute i streik. Dette er om lag halvparten av alle de streikende vekterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle typer vektertjenester vil bli berørt alt etter hvor mange som er fagorganisert innenfor de ulike områdene, sier markeds- og informasjonssjef André Thomsgård til NTB.

Dette betyr at vakttjenestene ved kjøpesentre, ulike offentlige bygg, kommunikasjonsmidler og service- og sikkerhetstjenesten blir redusert.

– Vaktsentralene vil også bli rammet. For beredskapssentraler og alarmsentraler som berører liv og helse har vi søkt dispensasjon, opplyser Thomsgård.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenige om penger

Uenigheten dreier seg først og fremst om penger. Arbeidsgiverne NHO Service mener at de har tilbudt mer enn det de ansatte i industrien fikk, mens Norsk Arbeidsmandsforbund mener at tilbudet er langt dårligere.

– Det er stor avstand mellom oss, særlig når det gjelder arbeidstakeres ønske om forpliktende opptrappingsplaner for de neste årene. Dette er krav det er vanskelig å imøtekomme, sier administrerende direktør i NHO Service, Petter Furulund, til NTB.

Fordi partene står så langt fra hverandre, foreslo Furulund at man skulle forsøke med en frivillig lønnsnemnd, men dette ble avvist av Arbeidsmandsforbundet.

– Hovedproblemet er at vi ikke har fått et tilbud som er på linje med resultatet i frontfagoppgjøret, sier lederen i Norsk Arbeidsmandsforbund, Erna Hagensen, til NTB.

Hun viser blant annet til at kravet om natt- og helgetillegg ikke har vært justert siden 2002. (©NTB)