Sørlandet mest rammet av hyttebrekk

I Agder-fylkene var det 436 grove hytteinnbrudd i 2009 (foto: Scanpix)
I Agder-fylkene var det 436 grove hytteinnbrudd i 2009 (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Agder-fylkene og Vestfold har hatt en økning i antall hytteinnbrudd i de siste fire årene. På landsbasis derimot, er det totalt registrert en nedgang på 8 prosent fra 2005 til 2009.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser tall som Hus & Bolig, magasin for Huseiernes Landsforbund, har innhentet fra samtlige 27 politidistrikter i landet. 15 av dem opplevde økning i antall anmeldelser, men tallene viser store geografiske forskjeller.

Mens Agder og Vestfold går «motstrøms» og viser økt aktivitet blant de ubudne gjester gjennom de fire årene, ligger Agder politidistrikt også, sammen med Nordre Buskerud, på topp med flest hytteinnbrudd i landet.

De fleste hyttebrekkene gjennomføres av lokale kjenninger av politiet, men også øst-europeiske bander er stadig mer aktive langs norske hytteveier, får NTB opplyst.

Opp og ned

Agder-fylkene hadde 436 registrerte innbrudd i fjor, opp fra 378 fire år tidligere, mens hyttedistriktet Nordre Buskerud registrerte 273 saker i 2009, opp 13 anmeldelser fra 2005.

– Men de fire første månedene i år viser faktisk en nedgang i hytteinnbrudd i Agder sammenlignet med fjoråret, henholdsvis 77 i år mot 124 for ett år siden. Hvorfor vet vi ikke, men vi kan jo spekulere i om det kan skyldes den kalde vinteren og at snøen lå lenger. Vi vet jo ikke hva vi har i vente, sier Geir Hansen, etterforskningsleder i Kristiansand til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derimot er statistikken over registrerte villainnbrudd de siste fire måneder i Agder nokså uendret, 92 anmeldelser mot 93 i samme periode i fjor.

2.651 hytteinnbrudd

Totalt ble det på landsbasis anmeldt 2.651 hytteinnbrudd i 2009, ifølge Hus & Bolig. Selv om det viser en viss nedgang i totalt antall grove tyverier fra hytter og fritidsboliger de siste fire år, har kjeltringene på ingen måte tatt ferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Vestfold fikk 207 hytteeiere dørene brutt opp, vinduer knust, skuffer og skap tømt og eiendeler ødelagt og tapt i fjor. Det er 24 prosent flere enn fire år tidligere.

I Typiske hyttekommuner langs kysten og på fjellet er alle verdigjenstander som hage- og båtutstyr og kostbare antikviteter fortsatt attraktivt. I 15 av 27 politidistrikter var det en økning i antall grove hytteinnbrudd.

Store utbetalinger

Assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i If Skadeforsikring opplyser at utbetalingene til skadelidte hytteeier er doblet i flere områder. Det kan være færre saker, men større erstatningssummer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det toppet seg i fjor med påfallende rush etter innbrudd på vårparten i de to Agder-fylkene, og en ny bølge etter at folk forlot hyttene etter sommerferien. Så langt i år viser meldinger fra vårt skadesenter for Sør-Norge at Telemark, som faktisk har hatt en nedgang de siste årene, og Agder-fylkene nå har vært mest utsatt, sier Vennesland til NTB.

I Aust-Agder utbetalte If 2,1 millioner kroner (64 saker) i fjor mot 1,5 millioner kroner i 2007. I nabofylket i vest var utbetalingene henholdsvis 2,3 millioner (vel 70 saker) og 1,9 millioner. I Telemark hadde If utbetalinger på 1,1 millioner kroner etter hytteinnbrudd i fjor mot 2,3 året før.

I Vestfold utbetalte If i fjor 2 millioner kroner til 73 hjemsøkte, mer enn en fordobling fra 2007.

– Vi har rundt 30 prosent av markedet, så hvis disse tallene ganges med tre kommer vi nok nærmere virkeligheten, sier Vennesland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det størst økning

I 15 av landets 27 politidistrikter var det en økning i antallet grove hytteinnbrudd fra 2005 til 2009, viser en oversikt fra Hus & Bolig.

Agder-fylkene og Buskerud topper statistikken:

Politidistrikt20092005
Agder politidistrikt436378
Nordre Buskerud273260
Vestfold207155
Sør-Trøndelag141112
Hordaland125118
Haugaland og Sunnhordland7850
Follo7874
Nord-Trøndelag7770
Romerike6144
Nordmøre og Romsdal5841
Midtre Hålogaland5439
Sunnmøre3626
Salten2712
Helgeland1613
Oslo118

Kilder: Huseiernes Landsforbunds magasin Hus & Bolig

Fakta om hytteinnbrudd

Landets 27 politidistrikter mottok i 2009 til sammen 2.651 anmeldelser etter hytteinnbrudd. Det er 8 prosent ned fra 2005. I Vestfold og Agder-fylkene var det en markant økning i antall hytter som ble endevendt.

De fleste innbruddene gjennomføres av «lokale kjenninger», med lett omsettelige varer som mål, ifølge politiet.

Men de senere år har stadig flere hytteeiere, særlig ved sjøen, vært utsatt for organiserte bander på ferde, de fleste trolig fra Øst-Europa.

Alt kan stjeles: snøskutere og gressklippere fra åpne garasjer, båter og båtmotorer, og til og med ferdigpakket kjøkken i påvente av installering i nybygg. Bare fantasien setter grenser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

If Skadeforsikring har registrert mer enn en fordobling i utbetalingene etter hytteinnbrudd i flere regioner de siste par-tre år. Særlig har Sørlandet vært utsatt, men også fjellhyttedistrikter har vært hjemsøkt.

Råd fra politi og forsikringsbransje: Hold dører låst og vinduer stengt når du forlater hytta, også selv om det dreier seg om noen få timer. Ikke inviter ubudne gjester ved å la stiger ligge tilgjengelig langs husveggen. Lås dem inn.

(Kilder: Hus & Bolig, If Skadeforsikring, Agder politidistrikt, NTB)