Venter ikke at energimerking slår ut på boligpris

De aller fleste husene som er bygd for noen år siden vil få karakteren D til G, der A er best (foto: Scanpix).
De aller fleste husene som er bygd for noen år siden vil få karakteren D til G, der A er best (foto: Scanpix).

Fra 1. juli i år skal alle boliger som skal selges eller leies ut energimerkes. Boligen får karakter på en skala fra A til G der A er best.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Karakteren skal fortelle hvor energieffektiv boligen er. Boligen får en energiattest, og det er bestemt at denne skal stå i prospektet ved boligsalg.

Prisnivået

– På kort sikt vil ikke dette kravet få veldig stor betydning for prisnivået ved boligsalg, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

– Eldre norske boliger vil stort sett havne langt nede på skalaen. Svært mange bruktboliger i Norge er fra før siste hundreårsskifte. De vil havne i klasse D, E eller dårligere. Vi venter ikke at dette vil slå negativt ut for dem som skal selge.

– Men når bevisstheten om dette øker, og holdningene endrer seg, vil det få større betydning. Da vil de som har forbedret boligen med etterisolering og annet få en premie for det. Eiendomsmeglerforbundet ser positivt på energimerking av boliger, sier Tveter.

Gjør det selv

Nye boliger skal energimerkes av fagfolk mens eiere av brukte boliger kan utføre energimerkingen selv på internett. Og det er helt gratis.

– Eiendomsmeglerne må påse at boligeiere som skal selge etter 1. juli har skaffet seg energiattesten. Boligselgere skal selv ordne med dette, men hvis de har problemer, kan megleren gi råd. Jeg vil anbefale alle å ordne dette i god tid før de skal selge. Også de som ikke skal selge bør gå inn og få vurdert boligen sin. Det tar ikke lang tid, sier Finn Tveter.

Logge inn

For å få fylt ut sine «energiselvangivelse» og få energiattest må boligeieren logge seg inn via en av portalene MinID eller Altinn. MinID brukes blant annet for å se på og levere selvangivelsen. To millioner nordmenn har allerede passord og tilgang via denne portalen.

– Vi får ofte spørsmål om innlogging, men da må vi vise til at det er Skatteetaten som gir ut pinkoder slik at en kommer inn, forteller Trond Paasche i Enova Svarer.

Det statlige organet Enova har fått oppgaven med å rettlede om hvordan en energimerker boligen sin. Nå om dagen kommer det også mange spørsmål fra dem som bygger nytt, eier næringsbygg og fra eiendomsmeglere.

– Vi kan ikke gjøre jobben for dem, men vi kan rettlede og svare på konkrete spørsmål, sier Paasche.

Mange

Når boligeieren har fått logget seg inn via en portal, får han to muligheter til å energimerke eiendommen.

– Han kan velge en enkel registrering, der han bare legger inn gårds- og bruksnummer, areal, byggeår og litt andre opplysninger. Da er han gjennom på kanskje ti minutter. På grunnlag av opplysningene tildeles boligen karakter mellom A og G.

– De fleste ligger fra D til G. Nye bygg skal få fra C og oppover. Skal du ha A, har du noe å strekke deg etter. Passivhus med veldig mye isolasjon kan komme i den kategorien, sier Paasche. .

Bedre karakter

Hvis en har forbedret bygget, etterisolert, skiftet vinduer eller installert varmepumpe, må en velge en mer detaljert registrering. Den tar noe mer tid, men det er mulig å ta pauser underveis. En kan gå ut og så fortsette der en slapp, forklarer Paasche.

I årene framover kan boligeieren gå inn og endre energiattesten når det er gjort forbedringer som gir en mer energiøkonomisk bolig. Da kan han få en høyere energikarakter for boligen, noe som kan slå positivt ut hvis han skal selge.

Fakta om energimerking

Fra 1. juli i år skal alle boliger som selges eller leies ut være energimerket.

Boligeiere kan selv foreta merkingen ved å gå inn på internett via portalene MinID eller Altinn. Det er ikke åpnet mulighet for registrering på annen måte.

Etter innlogging skal boligeier fylle ut en «selvangivelse» med opplysninger om boligen.* Det er to alternativer. Det enkleste tar bare noen minutter å fylle ut. Da registreres boligens byggeår, størrelse osv. Energiattesten fastsettes ut fra disse opplysningene.

Hvis det er gjort forbedringer i bygget som gjør det mer energieffektivt, må boligeieren velge alternativ to. Forbedringer kan være etterisolasjon, nye vinduer eller installasjon av varmepumpe.

Når boligeieren har fylt ut opplysningene, får han en energiattest. inneholder et energimerke og et oppvarmingsmerke. Energimerket gis på en skala fra A til G der A er best.

De fleste hus i Norge vil trolig havne mellom E og G hvis det ikke er gjort betydelige forbedringer. Bare de nyeste og meste energieffektive husene kan oppnå A.* Mens nåværende boliger kan energimerkes av eieren, skal nye bygg energimerkes av fagfolk. (©NTB)

Personvernpolicy