Statnett planlegger flere mobile gasskraftverk
Bare flaks gjorde at det ikke ble en stor strømstans på Vestlandet i vinter, sier Statnett. Nå planlegger selskapet flere mobile gasskraftverk.
– Vi gjør ikke jobben vår dersom vi ikke iverksetter tiltak for å sikre strømforsyningen etter dette, sier konsernsjef Auke Lont i Statnett.
Statnett legger nå fram fem tiltak som skal bidra til å sikre strømforsyningen i de mest utsatte områdene.
Mobile gasskraftverk
Ett av punktene handler om å skaffe flere mobile gasskraftverk. Disse kan tidligst være på plass i løpet av neste år. Dessuten skal Mongstad- og Kollsnes-anleggene inngå som reserver.
Bellonas nestleder Marius Holst kritiserer regjeringen for kortsiktige og forurensende løsninger.
– Disse reserveanleggene koster like mye som Norge bruker på fornybar energiproduksjon hvert år. Hadde vi brukt de samme pengene på å bedre kraftsituasjonen, fremfor bare å lage reserveløsninger, så hadde vi fått mye mer igjen for pengene, sier Holst til NRK.
Ber om redegjørelse
Planene blir møtt med skepsis fra ytterste høyre og ytterste venstre fløy.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dette må vi se veldig mye nærmere på før vi eventuelt går inn for det, sier SVs miljøpolitiske talsmann Sverre Valen til NRK.
Frps energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen krever at olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) kommer til Stortinget.
– Han må komme til Stortinget og gjøre rede for kraftsituasjonen i Hordaland. Dette er blitt en kopi av situasjonen i Midt-Norge, der vi i fire år har snakket om kraftkrisen uten å løse den på varig vis. Fremfor å si ja til to-tre mobile gasskraftverk, burde det bygges et nytt fullverdig gasskraftverk som en permanent løsning, sier Solvik-Olsen til NTB.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenBetale for kutt
Blant andre tiltak planlegger Statnett også at store forbrukere skal kunne kjøpe opsjoner som gjør at de får penger av Statoil dersom de reduserer forbruket i en situasjon med risiko for energimangel. Statnett vil dessuten forbeholde seg retten til å si nei til nye storkunder i de utsatte områdene.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet er Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge nord for Ofoten som Statnett anser som de mest sårbare områdene.
– Særlig var situasjonen i Hordaland langt mer kritisk i vinter enn det som har vært kjent til nå, ettersom faren for et stort utfall i Hordaland og Sogn og Fjordane var 50 prosent. Det var med andre ord flaks som gjorde at vi ikke fikk en stor og omfattende blackout i dette området, sier konsernsjef Lont. (©NTB)