Unio vurderer opptrapping av streiken

Unios streikeleder Anders Folkestad, her på en streikemarkering i Oslo sist uke. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Unios streikeleder Anders Folkestad, her på en streikemarkering i Oslo sist uke. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagorganisasjonen Unio vil mandag vurdere en ytterligere opptrapping av streiken i kommunesektoren. Unio-leder Anders Folkestad sier at KS ikke rikker seg, og at regjeringen er svært passiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tegn til at arbeidsgiverne i KS vil fire på sine standpunkter. De har argumentert seg inn i en veldig fastlåst posisjon. Samtidig er regjeringen påfallende passiv, til tross for at den har det overordnede ansvaret for økonomien i kommunene, sier Unio-leder Folkestad til NTB.

Streiken går inn i sin andre fulle arbeidsuke, uten at partene har beveget seg nevneverdig. Folkestad mener å registrere en litt mykere tone fra KS, men det er ikke formidlet noen kontakt, verken direkte eller via meklingsmann Dag Nafstad, som antyder innrømmelser.

Lavtlønn

Streiken startet fredag 28. mai, og siden onsdag i forrige uke har 45.000 medlemmer av Fagforbundet, Unio, YS og Akademikerne vært tatt ut i konflikt, i protest mot det de ser som et KS-tilbud med altfor dårlig lavtlønns- og kvinneprofil.

– Jeg varsler ingen opptrapping her og nå, men det er klart at vi tidlig neste uke vil ta stilling til en ny skjerping av konflikten, sier Folkestad. Han står fast på at den økonomiske rammen må ligge på noen tideler over statsoppgjøret på 3,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør i Statens helsetilsyn, Lars E. Hanssen, sier at streiken fortsatt ikke utgjør noen fare for liv og helse. Det er derfor ingen grunn til at han skal gi noen bekymringsmelding videre opp til helse- og omsorgsministeren. Tvungen lønnsnemnd er foreløpig ikke aktuelt.

Tilsynets avdelinger rundt i fylkene melder imidlertid om betydelige virkninger av streiken, både innen helse og omsorg og andre kommunale tjenester.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Penger og prinsipper

Fagforbundets leder Jan Davidsen mener at sykepleieroppgjøret på 3,5 prosent er en god antydning om hvor partene kanskje kan møtes, vel å merke hvis KS også justerer sin posisjon om hvordan potten skal fordeles, lokalt og sentralt.

Kommunikasjonsdirektør Jørn Ivar Baade i KS vil overhodet ikke kommentere tall og sier bare at det fortsatt er stor avstand mellom partene. Det har ikke vært direkte kontakt i løpet av helgen, i hvert fall ikke av typen som bekreftes offentlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har jobbet gjennom hele helgen for å finne ut av dette, og det regner vi med at motparten også har gjort. Det jobbes kontinuerlig, og det er en komplisert og alvorlig situasjon, sier Baade søndag kveld.

Han vil ikke gi seg i kast med spekulasjoner om hvorvidt streiken går inn i sin siste uke.

Rungende taust

YS-leder Tor Eugen Kvalheim sier det er rungende taust fra KS og at meklingsmannen heller ikke har fått noe å spille på.

– Det er ingen kontakt og veldig lite bevegelse. Alle organisasjoner sender signaler til KS via mediene og andre kanaler, men vi hører ingenting. Vi må opp i 3,5 prosent som i Oslo kommune og i Spekter-oppgjøret, samt at KS må myke opp prinsippet om fordeling. Løsningen er tegnet på veggen for alle som vil se, sier Kvalheim.

Han etterlyser en mer aktiv innsats fra regjeringen.

– Det må legges politisk press på KS. Regjeringen kan ikke lenger være passiv tilskuer. Dessuten må KS begynne å lytte til ordførerne rundt omkring, sier YS-lederen. (©NTB)