- Vi må akseptere høye kraftpriser

Midt- og Nord-Norge ble særlig rammet av skyhøye kraftpriser i vinter, noe som flere i landet kanskje også må venne oss til. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)
Midt- og Nord-Norge ble særlig rammet av skyhøye kraftpriser i vinter, noe som flere i landet kanskje også må venne oss til. Foto: Terje Bendiksby (Scanpix)

– Det er alvorlig når prisen på strøm kommer opp i 8-12 kroner per kilowattime. Samtidig må vi tillate høye priser i knapphetsperioder for å dempe forbruket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fastslår vassdrags- og energidirektør Agnar Aas i en rapport om kraftsituasjonen i vinter. Rapporten ble fredag overlevert til olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp).

Midt- og Nord-Norge ble særlig rammet av skyhøye kraftpriser i den kalde perioden i januar og februar.

– Høye priser fører normalt til lavere forbruk. For å dempe forbruket er det viktig at prisene tillates å bli høye i områder og tidsperioder med stor knapphet. Samtidig er det viktig at prisene ikke blir høyere enn nødvendig i de områdene som ikke opplever en så stor knapphet, fastslår Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i rapporten.

NVE ber om en vurdering av bruken av de to mobile gasskraftverkene i Møre og Romsdal og mener at dispensasjonen som er gitt bør gjøres permanent for å hindre strømutfall i anstrengte situasjoner.

Det bør også utredes om alternative lokaliseringer av de mobile gasskraftverkene bør klargjøres, fremgår det av rapporten.

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen sier i en kommentar til NTB at bestillingene av strøm ikke stemte overens med forbruket i de dyreste periodene i vinter. Han vil at et ekspertutvalg skal se på mekanismene som styrer tilbud og etterspørsel av energi i Norge. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus