Økonomisk linedans på G20-møte

Logo for G20 møtet i Busan i Sør-Korea (foto: Scanpix).
Logo for G20 møtet i Busan i Sør-Korea (foto: Scanpix).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilsynelatende motstridende behov for økonomisk vekst og mindre statsgjeld sto på programmet da G20-landene møttes i Sør-Korea fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpningen av finansministermøtet ble preget av advarsler om nye farer som truer den globale økonomien i kjølvannet av finanskrisen.

– Det er viktig å forstå nøyaktig hvor sårbar bedringen i økonomien er, sa den sørafrikanske ministeren Trevor Manuel.

Han hevdet at land over hele verden nå snakker om risikoen for en ny nedtur, det vil si at vi i dag befinner oss mellom to bunnpunkter i en lengre nedgangsperiode. Samtidig manet han G20-landene til handling og sa at møtet i den sørkoreanske byen Busan er en mulighet til å unngå at dette scenariet blir virkelighet.

Høy gjeld, fallende euro
Mens europeiske stater i dag sliter med høy gjeld og fallende eurokurs, er India et eksempel på en vekstøkonomi som har klart seg forholdsvis godt de siste årene. Den indiske finansministeren Pranab Mukherjee minner om at mange land står overfor en vanskelig oppgave når de både skal opprettholde veksten og redusere sine gjeldsbyrder.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi må oppnå en bedring i økonomien, men samtidig kan vi ikke overse behovet for solide statsfinanser. Utfordringen er å balansere hensynene til to tilsynelatende motstridende situasjoner, framholder Mukherjee.

For å unngå en forverring av finanskrisen i fjor brukte mange land enorme summer på økonomiske krisepakker. De bidro til å få veksten i gang igjen, men førte også til en økning i statenes gjeld.

Investorene tviler
Problemene i Hellas den siste tiden er et eksempel på hva som kan skje når gjelden blir så stor at investorene begynner å tvile på om den noen gang vil bli betalt tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Långivere forlanger høyere renter for å låne ut mer penger til den greske staten, noe som igjen forsterker krisen. Problemet er blitt forsøkt løst med knallharde innstrammingstiltak på hjemmebane og en gigantisk krisepakke delvis finansiert av andre europeiske land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs finansminister Timothy Geithner peker på at bedringen i økonomien i forkant av Hellas-krisen var sterkere enn mange hadde spådd på forhånd. Dermed bør det også være lettere å takle den nye utfordringen.

– Vi er i en posisjon som gjøre det mye lettere å komme oss gjennom dette, sa Geithner til TV-stasjonen CNBC på vei til Sør-Korea.

Strid om bankskatt
Et annet tema på det to dager lange G20-møtet er forslagene om en global bankskatt. Meningen er at den skal bidra til å finansiere tiltak for å hjelpe bankene dersom det oppstår nye finanskriser.

Skatteforslaget støttes av USA og europeiske land, mens Canada, Australia og flere utviklingsland er skeptiske. Dermed ser det ikke ut til at det vil bli enighet om denne typen samordnede avgifter nå.

– Banksystemet vårt var i stand til å unngå problemene som rammet Europa og Amerika, i hovedsak på grunn av gode reguleringsordninger. Vi er ikke tilhengere av å skattlegge bankene, understreker Indias finansminister Mukherjee. (©NTB)