Økonomisk linedans på G20-møte

Logo for G20 møtet i Busan i Sør-Korea (foto: Scanpix).
Logo for G20 møtet i Busan i Sør-Korea (foto: Scanpix).

Tilsynelatende motstridende behov for økonomisk vekst og mindre statsgjeld sto på programmet da G20-landene møttes i Sør-Korea fredag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpningen av finansministermøtet ble preget av advarsler om nye farer som truer den globale økonomien i kjølvannet av finanskrisen.

– Det er viktig å forstå nøyaktig hvor sårbar bedringen i økonomien er, sa den sørafrikanske ministeren Trevor Manuel.

Han hevdet at land over hele verden nå snakker om risikoen for en ny nedtur, det vil si at vi i dag befinner oss mellom to bunnpunkter i en lengre nedgangsperiode. Samtidig manet han G20-landene til handling og sa at møtet i den sørkoreanske byen Busan er en mulighet til å unngå at dette scenariet blir virkelighet.

Høy gjeld, fallende euro
Mens europeiske stater i dag sliter med høy gjeld og fallende eurokurs, er India et eksempel på en vekstøkonomi som har klart seg forholdsvis godt de siste årene. Den indiske finansministeren Pranab Mukherjee minner om at mange land står overfor en vanskelig oppgave når de både skal opprettholde veksten og redusere sine gjeldsbyrder.

– Vi må oppnå en bedring i økonomien, men samtidig kan vi ikke overse behovet for solide statsfinanser. Utfordringen er å balansere hensynene til to tilsynelatende motstridende situasjoner, framholder Mukherjee.

For å unngå en forverring av finanskrisen i fjor brukte mange land enorme summer på økonomiske krisepakker. De bidro til å få veksten i gang igjen, men førte også til en økning i statenes gjeld.