Åpen for alle - alltid

Obama rasende over oljekatastrofen

President Barack Obama medgir at han er rasende over oljekatastrofen i Mexicogolfen, men at han tar det med fatning. Foto: Charles Dharapak (AP Photo)
President Barack Obama medgir at han er rasende over oljekatastrofen i Mexicogolfen, men at han tar det med fatning. Foto: Charles Dharapak (AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama er rasende over oljekatastrofen i Mexicogolfen. Men det hjelper ikke å miste besinnelsen, sier han selv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Enkelte medier har kritisert Obama for å være handlingslammet og ikke vise nok emosjoner i forbindelse med utslippet som allerede ligger an til å bli USAs verste miljøkatastrofe.

Men han svarer at det ikke fører til noe å skrike og bære seg, selv om det nå kommer ferske bilder fra katastrofeområdet som viser hjelpeløse sjøfugler som er badet i tjukk olje langs kysten av Louisiana.

– Jeg skulle gjerne brukt mye av tiden min til å skrike og rope på folk, men det er ikke derfor jeg har fått jobben jeg har. Jobben min nå er å løse dette problemet, sa han til Larry King på CNN torsdag.

– Men jeg er rasende over hele situasjonen. Her dreier det seg om noe der noen ikke tenkte gjennom konsekvensene av det de gjør, la han til.

Krise etter krise

Obama har de siste ukene blitt møtt med den ene krisen etter den andre i tillegg til oljekatastrofen. Blant sakene han har fått i fanget, er angrepet på konvoien med hjelpesendinger til Gaza, krisen mellom de to koreaene og problemene med økonomien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For igjen å vise at han er dypt involvert, reiser Obama for fjerde gang til de hardt rammede kystområdene langs golfkysten.

I løpet av det fem timer lange besøket skal Obama snakke med kystvaktadmiral Thad Allen og andre representanter for de lokale myndighetene.

Hans talsmann Robert Gibbs opplyste torsdag at den amerikanske staten nå har sendt en regning på 69 millioner dollar til BP for å dekke utgiftene staten har hatt hittil. BP har fått en frist til 1. juli for å betale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

BP med nytt håp

Et lite glimt av håp kom torsdag da BP lyktes i å sage av en rørledning over brønnen som spyr ut olje, og begynte å plassere en hette over stigerøret for å lede iallfall noe av oljen inn i en rørledning og opp til et boreskip.

– BP har oppnådd en viktig milpæl, sier BPs administrerende direktør Tony Hayward.

Men han gjør det også klart at det kan ta tolv til 14 timer etter at hetta er på plass før man kan si om operasjonen er vellykket og man har klart å stanse det verste av utslippet. I mellomtiden kan utslippet bli verre før det blir bedre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av fat

Over 75 millioner liter råolje har lekket ut i Mexicogolfen etter den ukontrollerte utblåsningen som startet etter eksplosjonen på riggen Deepwater Horizon 20. april. Elleve personer mistet livet, og plattformen sank i havet.

En rekke forsøk på å stanse lekkasjen har endt i fiasko. Først konstruerte BP en kuppel som skulle samle opp oljen. Da dette ikke virket, lagde de en mindre «flosshatt». Heller ikke denne lot seg bruke.

Det ble siden gjort et forsøk på å tette brønnen, og dette så først ut til å fungere, men til slutt begynte olje å flomme ut igjen.

Hayward innrømmet tidligere i et intervju med Financial Times at selskapet ikke var tilstrekkelig forberedt på en katastrofe av slike dimensjoner, og at de ikke hadde verktøyet som krevdes for å hanskes med situasjonen.

Opprydding

Oppryddingen av oljesølet pågår for fullt langs strendene i de rammede delstatene. Ifølge myndighetene kommer oljen fra utslippet til å nå strendene i det vestlige Florida i slutten av uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et forskningssenter offentliggjorde torsdag datasimuleringer som viser at oljen kan runde sørspissen av Florida og ramme strendene langs vestkysten av delstaten og deretter hele østkysten av USA og Atlanterhavet innen få måneder.

Minst 200 kilometer av Louisianas sårbare kystlinje er nå rammet, og stadig flere fugler og dyr blir funnet i hjelpeløs tilstand i sjøen eller sumpene med olje i pelsen eller fjærene. (©NTB)