Null kontroll i Mexicogolfen

Støttefartøyer rundt en oljeplattform nær den havarerte Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: Reuters / Lee Celano / Scanpix.
Støttefartøyer rundt en oljeplattform nær den havarerte Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: Reuters / Lee Celano / Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det verste oljeutslippet i USAs historie fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan ta en uke før BP gjør nye forsøk på å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen.

– Oljelekkasjene i Mexicogolfen kan komme til å pågå helt fram til august, sier Carol Browner, miljørådgiver for president Barack Obama. Hun sier myndighetene i Washington nå forbereder seg på det verste.

Det britiske oljeselskapet har de siste dagene benyttet en såkalt top kill-teknikk. De har pumpet borevæske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å plugge hullet med betong.

Teknikken har ikke fungert, og olje strømmer fortsatt opp fra brønnen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Doug Suttles.

– Etter tre dager med «top kill» har vi ikke lykkes med å stanse strømmen av olje fra brønnen, sier Suttles.

Kan ta en uke

Nå forbereder BP en ny teknikk. Selskapet planlegger å rydde opp i de ødelagte rørene på havbunnen, for deretter å montere en innretning som etter planen skal samle oljen som lekker ut av borehullet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge BP vil innretningen, som bærer forkortelsen LMRP Cap, bli installert om fire til sju dager.

– LMRP er ikke et tett mekanisk segl, men det bør klare å samle opp mesteparten av oljen, sier Suttles.

BP opplyser at selskapet har gjort erfaringer fra «top kill»-teknikken som vil være nyttig å ta med seg i det videre arbeidet. Blant annet har selskapet målt trykket i lekkasjen.

– Brøt egne regler

Nyheten om tilbakeslaget i opprydningsarbeidet kom samme dag som The New York Times meldte at BP brøt sine egne retningslinjer på Deepwater Horizon, oljeriggen som havarert og forårsaket det gigantiske utslippet.

I et internt notat i juni i fjor skrev BPs egne ingeniører at metallkledningen nede i oljebrønnen kunne kollapse hvis den kom under høyt trykk.

– Dette er det verste scenariet, men jeg har sett det skje, så det kan forekomme, skrev boreingeniøren Mark Hafle i notatet, ifølge avisa.

Kledning ble likevel brukt fordi selskapet gjorde unntak fra sine egne sikkerhetsregler.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har strømmet ut i Mexicogolfen siden plattformen Deepwater Horizon sank 22. april. Det er det verste oljeutslippet i USAs historie. (©NTB)