Null kontroll i Mexicogolfen

Støttefartøyer rundt en oljeplattform nær den havarerte Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: Reuters / Lee Celano / Scanpix.
Støttefartøyer rundt en oljeplattform nær den havarerte Deepwater Horizon i Mexicogolfen. Foto: Reuters / Lee Celano / Scanpix.

Det verste oljeutslippet i USAs historie fortsetter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan ta en uke før BP gjør nye forsøk på å stanse oljelekkasjen i Mexicogolfen.

– Oljelekkasjene i Mexicogolfen kan komme til å pågå helt fram til august, sier Carol Browner, miljørådgiver for president Barack Obama. Hun sier myndighetene i Washington nå forbereder seg på det verste.

Det britiske oljeselskapet har de siste dagene benyttet en såkalt top kill-teknikk. De har pumpet borevæske ned i oljebrønnen for å dempe trykket, for deretter å plugge hullet med betong.

Teknikken har ikke fungert, og olje strømmer fortsatt opp fra brønnen, medgir oljeselskapets operasjonssjef Doug Suttles.

– Etter tre dager med «top kill» har vi ikke lykkes med å stanse strømmen av olje fra brønnen, sier Suttles.

Kan ta en uke

Nå forbereder BP en ny teknikk. Selskapet planlegger å rydde opp i de ødelagte rørene på havbunnen, for deretter å montere en innretning som etter planen skal samle oljen som lekker ut av borehullet.

Ifølge BP vil innretningen, som bærer forkortelsen LMRP Cap, bli installert om fire til sju dager.

– LMRP er ikke et tett mekanisk segl, men det bør klare å samle opp mesteparten av oljen, sier Suttles.

BP opplyser at selskapet har gjort erfaringer fra «top kill»-teknikken som vil være nyttig å ta med seg i det videre arbeidet. Blant annet har selskapet målt trykket i lekkasjen.

– Brøt egne regler

Nyheten om tilbakeslaget i opprydningsarbeidet kom samme dag som The New York Times meldte at BP brøt sine egne retningslinjer på Deepwater Horizon, oljeriggen som havarert og forårsaket det gigantiske utslippet.

I et internt notat i juni i fjor skrev BPs egne ingeniører at metallkledningen nede i oljebrønnen kunne kollapse hvis den kom under høyt trykk.

– Dette er det verste scenariet, men jeg har sett det skje, så det kan forekomme, skrev boreingeniøren Mark Hafle i notatet, ifølge avisa.

Kledning ble likevel brukt fordi selskapet gjorde unntak fra sine egne sikkerhetsregler.

Amerikanske myndigheter anslår at mellom 75 og 120 millioner liter olje har strømmet ut i Mexicogolfen siden plattformen Deepwater Horizon sank 22. april. Det er det verste oljeutslippet i USAs historie. (©NTB)

Personvernpolicy