- Kan bli det største noensinne

Alf Bjørseth skal bygge solkraftverk i fem kinesiske provinser.

Bildet viser en inspeksjon på et solkraftverk  i Kunming, i Yannan provisen i Kina.
Bildet viser en inspeksjon på et solkraftverk i Kunming, i Yannan provisen i Kina.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er en fantastisk mulighet. Det kan bli det største industrisamarbeidet mellom Norge og Kina noensinne, sier Raymond Carlsen, administrerende direktør i Scatec Solar til Dagens Næringsliv.

På Expo-utstillingen i Shanghai underskriver han i dag avtalen med Datang Renewables, en del av Kinas nest største energiselskap, om bygging av en rekke solparker på tilsammen 2500 megawatt i fem av Kinas provinser. Flere kinesiske prominenser og næringsminister Trond Giske bivåner signeringen.

- Vi anslår at dette kan innebære bygging av solparker for mellom 35 og 40 milliarder norske kroner frem til 2016. I Kina skjer utviklingen nå ekstremt raskt, sier Carlsen.

En million kinesere
De 2500 megawatt som Scatec skal være med å bygge ut, tilsvarer alt som ble bygd av solenergi i verden i 2007, og vil dekke strømforbruket til en million kinesere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Scatec Solar samarbeider med det kinesiske selskapet Sanhe Group, og har dannet et fellesselskap SanSca som skal stå for utbyggingen.

I første rekke omfatter kontrakten bygging av en vind- og solpark i Jilin-provinsen nordøst i Kina, som skal stå ferdig allerede i år. Dette omfatter en mindre solpark på fem megawatt, som skal være en demonstrasjonspark for høyeffektive solparker.

Optimale forhold
- Forholdene for solenergi er optimale i fjellprovinsene i Nord-Kina, hvor det er ideelle sol- og temperaturforhold, noe som innen kort tid kan gi produksjonskostnader ned til under 1,50 kroner per kilowattime. Det er nesten halvparten av hva det koster å produsere solstrøm i Europa, sier Terje Osmundsen, viseadministrerende i Scatec Solar.

- Hvor viktig har Alf Bjørseth vært for å få til en kontrakt med kineserne?

- Alf er verdenskjent i bransjen. Alle kjenner Alf, og hans navn betyr et kvalitetsstempel som er svært viktig, også her i Kina, sier Carlsen.

Les også:

- Har krefter til å satse på sol

Store kutt i subsidier

Solenergi lønnsomt i hus om tre år

Solmarkedet kommer sterkt!