Automatisk frikort fra 1. juni

Fra 1. juni 2010 kommer frikortet i posten automatisk ved betalt egenandel på 1.840 kroner i løpet av kalenderåret (foto: Scanpix).
Fra 1. juni 2010 kommer frikortet i posten automatisk ved betalt egenandel på 1.840 kroner i løpet av kalenderåret (foto: Scanpix).
Fra tirsdag førstkommende slipper du selv å passe på lege- og medisinutgifter. Da kommer frikortet automatisk i postkassa til dem som er kvalifisert.

Går alt som det skal, slår automatikken inn straks du har betalt 1.840 kroner i egenandeler for helsetjenester og medisiner i løpet av et kalenderår.

Fra 2011 skal også pasientreiser registreres automatisk.

Frikortet vil bli sendt i posten sammen med en oversikt over egenandelene som er registrert på brukeren. Målet er at alle skal få frikortet i postkassen senest tre uker etter at de har nådd frikortgrensen.

Nesten en million nordmenn får frikort under egenandelstak 1 i år.

Bedre oversikt

– Den nye ordningen gjør at flere får oppfylt sine rettigheter, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) til NTB.

Alle som passerer grensen for egenandeler på helsetjenester og medisiner i løpet av et kalenderår har krav på frikort. Hvis man har betalt mer, blir det tilbakebetalt automatisk.

I dag må man selv samle kvitteringer og søke om frikort hos Nav.

En automatisk ordning vil være spesielt gunstig for dem som ikke klarer å holde oversikt over betalte egenandeler.

– Dette er et viktig bidrag til fornying og utvikling av en mer brukervennlig offentlig sektor, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Unntak

Unntaket fra automatikken er de som har egenandeler fra pasientreiser med rekvisisjon. De må fortsatt sende kvitteringene til Pasientreiser i Skien for registrering i grunnlaget for frikort.

Det er et mål at også disse egenandelene skal registreres automatisk fra 2011.

Den nye ordningen gjelder heller ikke frikort for egenandelstak 2. Dette er for eksempel egenandeler for undersøkelse og behandling hos fysioterapeut og behandling av enkelte former for tannsykdommer.

Helseøkonomiforvaltningen (HELFO) overtar utsendelsen av frikort fra Nav. HELFO har opprettet en egen nettside og telefontjeneste, Frikorttelefonen nummer 815 70 050, for å bistå personer som har spørsmål om den nye ordningen.

Fakta om ny frikortordning

Nesten en million nordmenn får frikort under egenandelstak 1 i år. Fra 1. juni 2010 kommer frikortet i posten automatisk ved betalt egenandel på 1.840 kroner i løpet av kalenderåret.

For mye innbetalt blir automatisk tilbakebetalt.

Egenandeler fra pasientreiser med rekvisisjon blir ikke registrert automatisk før i 2011.

Kun informasjon om beløp, type behandler og dato for behandling registreres. Informasjon om diagnoser, medisiner eller helsetilstand registreres ikke.

Du kan reservere deg, men må da selv ta ansvar for å samle kvitteringer og søke om frikort.

Nyordningen gjelder ikke frikort for egenandelstak 2, for eksempel egenandeler for behandling hos fysioterapeut og enkelte tannsykdommer.

Ring Frikorttelefonen 815 70 050 hvis du har spørsmål om egenandeler og frikort.

Ring Pasientreiser 05515 hvis du har spørsmål om pasientreiser.

(Kilde: Helseøkonomiforvaltningen/www.helfo.no/frikort). (©NTB)

Annonse
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus